29-годишен полиглот от Русе, ползван често за преводач, стана най-младата и най-добре образована жертва на вилнеещите от месеци телефонни измамници. В понеделник в 13.30 часа на мобилния му телефон позвънил мъж, който се представил за полицай и заявил, че спешно трябва да се купят ваучери за мобилен телефон на задържан чужденец. Парите щели да бъдат оправени по-късно, като се добавят към хонорара, който ще получи назначеният от съда преводач на арестанта.
Младият мъж се хванал и купил ваучери за 60 лева, чиито номера издиктувал чинно на мошениците. Едва когато на следващия ден никой не го потърсил да превежда на задържания чужденец, усетил, че е заредил GSM-ите на телефонната мафия и се оплакал в полицията. Случаят изглежда нетипичен. Обикновено измамниците звънят напосоки и се правят на лекари, а този път ударът е бил съвсем прецизно прицелен, което дава основание да се мисли, че полиглотът може да е ужилен от човек, който го познава.
Всичко е ясно в друг случай от вторник, когато домашният телефон на 73-годишна жена позвънил и тя припознала зет си. „Мъжът“ на дъщеря й обяснил, че праща колет, който тъщата трябва да освободи срещу 940 лева. Бабата с готовност предала парите на непознат в района на гарата, за да получи пакетче с нарязани хартийки.