Датски учени откриха на дъното на Северно море останки от германска подводница от времето на Втората световна война /1939-1945 г./, с която, както по-рано се предполагаше, са могли да избягат водачите на нацисткия режим с награбените ценности в Южна Америка.

Откритите останки от подводницата опровергават теорията, според която Хитлер в края на войната се е укрил в Южна Америка.

Останките, открити на дъното на Северно море, принадлежат на германската подводница под кодовия номер U-3523. Това е била една от двете подводници тип XXI, които са били на въоръжение в Германия в годините на войната. Само те, по своите технически характеристики, биха могли да извършат прехода от Европа до Южна Америка. Една от тях се намира в музей, а откриването на останките на втората означава, че версията за бягството на Хитлер от Германия в края на войната с подводница е мит.

„Според слуховете на тази подводница са били натоварени огромни ценности, които са изнесени от Германия, въпреки че войната е приключила. Слуховете са възникнали, защото U-3523 е била изключително съвременна подводница, способна да извършва преходи на големи разстояния. В тези последни дни на войната някои нацисти са се опитвали да се скрият, взимайки със себе си ценностите. Тази подводница обаче е плавала към Норвегия, а не в Южна Америка с нацисти и съкровища“, заяви Герт Норман Андерсен, директор на Военно-морския музей в Ютландия.

Все пак някои нацистки престъпници са успели да избягат в Южна Америка. Например, Адолф Айхман, който извършва геноцида над евреите, през 60-те години е открит в Аржентина. Разсекретени документи на американските служби за сигурност съдържат донесения, че свидетели уж са видели Хитлер в Южна Америка.

Съветските архиви свидетелстват, че останките на самоубилия се Хитлер са открити от военнослужещи на Червената армия в Берлин през последните дни на войната. Тяхната принадлежност е потвърдена от анализ на зъбите.