Според високо уважавания анлизатор Алесандро Мастролука за Tenis World USA, Григор Димитров е един от Топ тенисистите, за които трябва да се внимава по време на сезона на клей.

"Рафа Надал е Краля на клея. Най-великият играч на тази настилка в историята без никакво съмнение. В тази част от сезона той е човекът, но все пак не е единствен", пише авторът и поставя акцент върху Надал, Димитров, Александър Зверев, Доминик Тийм и Новак Джокович.

Ситуацията за Димитров не е "сега или никога", но той трябва да докаже себе си на клей, където търпението и разума натежават над страстта и инстинкта, се посочва в материала, публикуван преди първия мач на Гришо на клей за сезона - победата срещу Пиер-Юг Ербер във втори кръг в Монте Карло.

Българинът е на 16-то място в класацията на ATP за ефективността на сервиса в последните 52 седмици. Но дори по-интересно е, че той е чак на 54-то място сред играчите с най-добър ретур през този период, като е спечелил 28.4% от точките при първи сервис на съперника и 49.8% при втори", подчертава Мастролука.

"Израснах на клей, прекарах ранните си години в Испания, така че чувствам, че мога да играя добре на клей", цитира авторът изказване на Димитров и посочва, че Гришо е шестият най-успешно играещ в тайбрек играч в тура в последните 52 седмици.

"Нов сезон, една година по-възрастен, по-опитен и зрял съм. Опитвам се да се науча нещо от миналата година и да продължа да раста и да работя. Така стоят нещата", казва отново Гришо, а авторът добавя: "Няма нужда от повече думи днес, времето не чака никого".