Бизнес климатът в страната се подобрява, като през март 2018 г. общият показател се повишава с 0.7 процентни пункта спрямо февруари 2018 г.

Наблюдаваме тенденция все повече компании чуждестранни и български, които разширяват предприятията и производствата си. Това заяви министърът на икономиката Емил Караниколов при откриването на икономически форум под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, съобщиха от Министерството на икономиката.

Караниколов подчерта, че стабилното икономическо развитие и позитивната динамика в основните макроикономически показатели е основният фактор за отбелязаните забележителни успехи и на пазара на труда. По думите му разкриването на работни места и създаването на заетост в икономиката са довели до понижение на безработицата, ускоряване на растежа на производителността на труда, която по данни от Евростат е нараснала с 1.7% през 2017 година, както и нарастване на доходите в номинално и реално изражение с 11%. „Голяма част от новите работни места е генерирана в сектори с висока добавена стойност“, допълни той.

Министър Караниколов посочи, че дигитализацията и цифровизацията, които навлизат в икономиката, са един от механизмите за запазване на възходящия тренд. Икономическият министър подчерта, че цифровата трансформация или т.нар. Индустрия 4.0 ще доведе до създаването на по-високопродуктивни работни места, по-високи заплати и по-добър стандарт.

„За да се извлече максимална полза от цифровата трансформация и да се гарантира, че сме готови за тези промени, са необходими значителни инвестиции за преквалификация на работната сила в специалности, в които се генерират висока добавена стойност и са базирани на иновации и технологии, за да се стимулира промишленото производство, основано на тези технологии“, завърши той.

На форума ще бъдат дискутирани пазара на труда в условията на криза на човешкия ресурс в България, иновациите в областта на привличане и задържане на кадри , както и цифровата икономика и умения на бъдещето.