Не друго, а журналистиката станала пресечна точка за фотографа от Исперих Драгомир Богомилов и художника от щата Юта в САЩ Брайън Бейти. Двамата артисти откриха съвместна фотоизложба в Художествената галерия на „Борисова“ 39, която са нарекли „България - два погледа“. За Драгомир България е удивителните древни образци на изкуството на предците ни, което откриват при разкопки археолозите, но също и пъстрите пчелни кошери, накацали по планинския склон край град Елена. За Брайън България е удивителни природни кътчета и феномени, които са на ръба на слисващата простота: птици, гъби, хора... 
Запознахме се преди две години в Исперих, където Брайън бе поканен от нашия Исторически музей да покаже това, с което е най-известен като художник - филигранното орнаментиране на яйца, кратунки и ей такива неща, разказа Драгомир. Тогава той отишъл на изложбата на американеца, за да отрази експозицията и да направи снимки за вестниците, на които сътрудничи в родния си град, в Разград и другаде. Запознанството открило немалко успоредици в творческите занимания на двамата. А постепенно станало ясно, че Брайън също е запален по фотографията, но никога не е показвал това, което снима. Пазех си снимките в архив, не съм мислил да ги излагам пред погледите на много хора, признава американецът. За разлика от него Драгомир снима постоянно и професионално, работил е и за много европейски и световни издания, като „Нешънъл джиографик“, например. 
И станало така, че след продължителните разговори на двамата в Исперих, по време на дългия полет през Атлантика, Брайън разполагал с предостатъчно време да размишлява. И когато се прибрал в дома си, се обадил на Драгомир с идеята: „Хайде да представим България през твоя и моя поглед!“. 
Всеки от тях разгледал какви снимки има, след това двамата обсъдили какво да покажат, сортирали фотографиите, добавили и кратки текстове към всяка от снимките. И премиерното представяне на двойния фотопоглед към България се състояло преди година в Етнографския музей на Пловдив по повод 100-годишнината на музея. След това направили същата изложба в град Прово в щата Юта. 
И ето ни сега в Русе, обобщава с усмивка Драгомир. И веднага пояснява, че след края на април, докогато русенци могат да видят прекрасните фотографии в РХГ, изложбата ще отпътува отново за Щатите - предстои да я видят ценителите в град Солт Лейк. 
А междувременно Брайън вече е споделил със своя приятел и съмишленик нова идея - да направят книга на същата тема. Ще бъде доста трудно, най-вече заради това, че ще трябва да търсим финансиране, казват двамата артисти. Но пък ги изкушава мисълта да подредят във фотоалбум тези кътчета и мигове от България, като в книгата ще успеят да поставят и доста от кадрите, които по обясними причини не са намерили място в експозицията. Би било чудесно, дано да успеем да се справим с прозаичните обстоятелства - надяват се двамата автори и поясняват, че „Утро“ първи научава идеята им за книга.