Франкфуртското летище ще набира наземен персонал в България, Гърция и Хърватия, за да навакса огромните липси от работна ръка. Това съобщи председателят на борда на директорите на „Фрапорт“ Михаел Мюлер. В момента всяко десето от общо 20 000 работни места на летището остава незаето, въпреки че летището може да се похвали с поредица успешни години и покачване на оборота и печалбата. Пътниците, минаващи през летището, също са се увеличили с 6% само за една година.

Преди най-натоварения откъм пътувания летен сезон „Фрапорт“ ще се обърне към борсите на труда в трите членки на ЕС в югоизточна Европа – България, Гърция и Хърватия, за спешно назначаване на кадри. Не се търси само квалифициран персонал, а и най-обикновени работници, за които не е нужен професионален опит. Например товарачи на багаж. Единственото изискване ще са базисни познания по английски или немски. За 2018 година спешно се търсят 100 души, през 2019 местата ще са повече. При най-простата трудова дейност на летището годишната заплата е между 25 000 и 30 000 евро преди данъци, което е значително над минималното заплащане. Това означава, че месечно един работник на летището взима най-малко 2000 евро бруто.

Истината е, че Франкфурт е много скъп град и с такава заплата трудно се живее там, особено заради високите наеми. Но „Фрапорт“ планира да предлага на работниците от чужбина изгодни откъм наем квартири близо до летището. В бъдеще фирмата дори ще построи ведомствени жилищни сгради.

„Не се интересуваме от временни сезонни работници. Целта ни е да наемем и обучим хора, които ще работят за нас дългосрочно“, заявява още Мюлер. Това означава, че хорататрябва да се преместят в Германия със семействата си.