Това е един вид житейска философия, която може да запълни живота ни с напрежение. Въпреки че някои от нас се чувстват комфортно в собствения си неподреден апартамент, то добре организираното жилище ни предлага редица предимства, включително и психологически.

В днешната ни статия ще споделим с вас някои малки трикове, които ще ви помогнат да победите бъркотията в своя апартамент.

Тези съвети ще ви бъдат полезни не само за апартамента, но и в други области на живота, например за работното място. Някои хора обичат да живеят в хаос, защото им позволява да не губят време за различни домашни задължения. И докато са в състояние да се движат перфектно в хаоса си в началото, то с времето става нещо ужасно. От друга страна, подреденото жилище прави семейните отношения по-хармонични и е много по-практично да се съхраняват нещата на специално определени места за тях. Що се отнася до вътрешния свят на човека, нашият ум също функционира по-добре, когато няма хаос в нашия живот.

Редът в апартамента и на работното място дава редица предимства.

Ето защо е необходимо да се формира този навик. Разбира се, бъркотията няма да изчезне от живота ви в един ден. За да направите това, ще ви е необходимо много време и усилия. Но скоро ще започнете да усещате първите промени към по-добро. Хубаво е, когато се връщаме у дома и откриваме всички неща на техните места. Разбира се, поставянето на нещата в ред отнема време от нас. С това не може да се спори.

Но веднага щом редът стане навик, става по-лесно за нас да го поддържаме и ние ставаме по-организирани във всички сфери на живота. Постепенно животът ни е освободен от стрес и напрежение. Съвети, които да ви помогнат да победите бъркотията в апартамента си! Приближава ли се уикендът? Това е добра причина да почистите апартамента. Ще видите, къщата ви ще бъде като нова.

1. Започнете от една стая да подреждате своя апартамент

Ако решите веднъж завинаги да се отървете от вътрешния хаос, не се опитвайте да започнете да почиствате всички стаи наведнъж. Започнете с една отделна стая, например от хола или кухнята. Вземете всички предмети, разположени наоколо, и ги поставете на специално определено място. Ако някой от тези предмети трябва да се съхранява в други стаи, сложете ги там.

2. Определете мястото за съхранение на всеки елемент в апартамента си

В кухнята трябва да се съхраняват само онези неща, които използваме в кухнята. Книгите и списанията се поставят в библиотеката. Дрехите и обувките трябва да бъдат поставени в гардероба и килера. Когато свикнем да съхраняваме неща на определени места, става лесно да ги намерим в точното време. Имахте ли нужда от палто? Потърсете го на закачалката, а не на дивана.

3. Създайте си алгоритъм за събиране на боклука

Що се отнася до почистването на всяка стая, по-добре е да се разработи определен алгоритъм. Например, събирайте мръсните дрехи, поставете ги в перална машина, след това хвърлете боклука, почистете леглото, поставете чисти чаршафи. Този план ще ви улесни при поставянето на нещата във всяка стая. За да преодолеете бъркотията, ще ви е необходима стратегия. В този случай не е нужно да прекарате целия уикенд за почистване на вашия разхвърлян апартамент.

4. Изхвърлете ненужните неща от претъпкания си апартамент

Със сигурност в дома ви има много неща, които вече не използвате. Сега е моментът да се отървете от тях. Просто някои неща са за боклука. Една от причините за объркването в къщата е натрупването на ненужни неща.