Лицензите на два данъчни склада на „Полисан“ АД са отнети и прекратени от Агенция „Митници“. Причината е влязло в сила наказателно постановление за санкция от 29 165 лева, наложена от русенската митница на фирмата заради извършено тежко нарушение. 
Актът за него е издаден през септември 2016 година на базата на извършена проверка в „Полисан“ през април същата година. Тогава служители от ГД „Борба с организираната престъпност“, Агенция „Митници“ и Специализираната прокуратура влязоха в офиса на фирмата на „Придунавски булевард“ по съмнения за данъчни нарушения. По време на проверката са открити нарушени процедурите по доставка на над 24,5 тона пропан-бутан за отопление, обложени с акцизна ставка 50 лева. Наред с това за пратки от първата половина на 2015 година е установено, че са доставени на фирма, различна от вписаната в документа. „Полисан“ е доставял пропан-бутана в бутилки на старозагорската фирма „Пи Ес Ай“ АД, а не на столичната „Треймс“ ЕООД, която фигурирала в документа. 
Заради това митничарите сметнали, че газът не е бил за отопление, а за пълнене на резервоарите на автомобили, при което акцизът е 600 лева на тон.
Тъй като фирмата не разполагала с документи, които да позволяват горивото да се обложи с намалена ставка, й е наложена глоба от 29 165 лева, която е двойният размер от дължимия акциз. 
Петролната компания е обжалвала санкцията в Районния съд, който е потвърдил глобата на митницата. Жалба е пусната и до Административния съд, който на 28 март тази година също е потвърдил решението на Районния съд.
В момента служители на митницата описват горивото в данъчните складове, за което фирмата трябва да плати целия акциз, защото вече няма лиценз и не може да ползва режим на отложено плащане на акциза след продажбата на горивото, уточни вчера говорителят на митницата Руслина Александрова. 
Отнетите и прекратени лицензи от 5 април могат да се обжалват в 14-дневен срок пред Административния съд.