Русе ще бъде домакин на четвъртото поредно издание на Българския географски фестивал - най-голямото събитие в тази сфера, което събира няколкостотин души от цялата страна. 
Фестивалната програма започва от 10 часа 21 април в Доходното здание и продължава до 12.30 часа на следващия ден. Началото всъщност ще бъде в 18 часа на 20 април, петък, когато в зала „Европа“ на Доходното русенци са поканени на среща-разговор с известния журналист пътешественик Симеон Идакиев и с географа писател доц. Георги Бърдаров.
Съорганизатори на празника са сайтът „Географ БГ“ - победители в социалната инициатива на Нова тв Промяната 2016/2017, община Русе, Българското географско дружество и Европейското училище „Св.Константин-Кирил Философ. В „Географ БГ“ има русенско участие - 24-годишният Иван Иванов от Русе, който след завършването на МТ „Баба Тонка“ записва специалността „География“ на Софийския университет и е част от екипа, който разработва и поддържа сайта. 
Фестивалът събира представители на академичната география, бизнес предприемачи, учители, ученици, студенти, представители на неправителствени организаци и др. Мисията му е свързана с установяването на мостове между отделните проявления на географията в живота - образование, бизнес и наука.
„Фестивалът вече е традиция, пролетно събитие, което стотици ученици, учители и почитатели на географията очакват с нетърпение. Причината за техния ентусиазъм е ясна - Българският географски фестивал създава страхотни емоции, незабравими спомени и много смисъл“, споделя Димитър Желев, един от основателите на „Географ БГ“.
Програмата на фестивала включва научнопопулярни презентации и изложби, ученически състезания по уникални за България формати, демонстрационни щандове.
Тази година в програмата е предвидена и демонстрация на дронове във връзка с тяхната изследователска роля в географската наука.
Сред участниците са утвърдени учени и изследователи като покорителят на Южния полюс, вдъхновител и мотор на българската база в Антарктика проф.Христо Пимпирев, доц.Георги Бърдаров, един от водещите експерти в страната в областта на приложението на Географските информационни системи /ГИС/ доц. Стелиян Димитров и други посветени на изучаването на географията учени и общественици.