Един от най-добрите български алпинисти Иван Томов подари вчера на кмета Пламен Стоилов камъче от пакистанския осемхилядник Броуд Пик /8047 метра/, който русенският катерач покори заедно със столичанина Боян Петров на 24 юли.
„Това е най-ценният подарък, който съм получавал някога.                          
Радвам се, че той е дар от първия русенец, стъпил на повече от 8000 метра. Щастлив съм да посрещна Иван с огромно уважение, защото направи чудеса от храброст и мъжество. Освен това изпълни обещанието си от миналата година, когато се зарече, че при следваща експедиция ще развее на върха подареното му от нас знаме на Община Русе. Ние ще продължим да му помагаме при всяко следващо негово изпитание“, заяви Пламен Стоилов.
Както „Утро“ вече разказа, стартът на експедицията бил кошмарен - заради малка грешка във визата му за Пакистан Томов бил депортиран в Истанбул за поправка. Така платеният му от Общината първи билет изгорял и се наложило да си купи по-скъп, за да стигне отново до Исламабад. По-рано броил такса от 4000 долара, за да получи място в експедицията.
„Нататък всичко беше по мед и масло, ако се изключи фактът, че при атаката на върха загубих термоса си с чая. Останах само с един литър сок, а на такава височина няма как да минеш без течности, защото кръвта се сгъстява и организмът се обезводнява. Доста се притесних“, разказа Иван.
„Боян и аз направихме пъртината на другите, а тази задача провокира голямо изтощение. Винаги е по-лесно да крачиш в стъпките на другите. Най-малкото краката ти се пазят от снега“, обясни Томов.
Проблем за него било, че по едно време нозете му измръзнали. Затова пък времето било чудесно за атака на Броуд Пик.
Когато българите стъпили на върха далеч преди другите алпинисти от групата, съзрели приказна картина с изглед към останалите 4 пакистански осемхилядника. Всичко е заснето с цифрова камера и фотоапарат и може да се види в профила на Иван Томов във Фейсбук.
„През 2001 година този връх е изкачен от двама българи - Петко Тотев и Станимир Желязков. Тогава снимали с лента. Като се прибрали в България, не могли да покажат нито един кадър. Затова историята пише, че са стъпили на Броуд Пик с уговорката, че липсва доказателствен материал. Аз лично мисля, че няма за какво да хитруват и сигурно са стъпили на върха“, обясни Иван.
Връщането към базовия лагер също било съпроводено с трудности.
„Толкова бяхме уморени, че се свличахме на земята след всеки 30-40 крачки“, припомня Томов.
На въпроса каква е следващата му цел, той отговори, че не смее да мечтае.
„Има още толкова много осемхилядници, а експедицията към всеки от тях е съпроводена с набавянето на сериозни средства и няма как да се справя сам. Затова предпочитам да съм прагматик, вместо мечтател“, обясни русенският алпинист.
И все пак разкри, че много иска да се пробва в атака на Манаслу. Този връх се намира в Непал и е висок „само“ 8156 метра.
А щом има цел, значи вече има и план за действие. Остава само да се намерят нужните пари, които никак не са малко.