Опасно и силно активизирано свлачище напука къщите на хората на улица „Пиргос“ в Пиргово, предизвика срутването на части от стопански постройки и пропадания от по няколко метра в дворовете на имотите. Това създаде рискова обстановка в селото и уплаха сред жителите, които са притеснени за имуществото и живота си.
За сериозния проблем жители на Пиргово са потърсили съдействие от областния управител, който вчера спешно беше на оглед на място заедно със заместника си Валентин Колев и началника на отдел „Държавна собственост“ инж.Огнян Атанасов. Свлачището, което е в средата на селото - по вътрешния път в посока Мечка, е регистрирано още през 70-те години на 20 век, но от миналата година се наблюдава засилена активност. През лятото то отново се е раздвижило, като тогава е свикана комисия с експерти на община Иваново и геодезисти от Плевен, които са извършили оглед и консултации.
В момента свлачищните процеси са се засилили както от обилните валежи през изминалата седмица, така и от повишеното ниво на подпочвените води. Необходимо е да се направят геолого-проучвателни дейности за изясняване на причините и други дейности за овладяване на процеса. В тази връзка областният управител спешно е сигнализирал Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се осигурят средствата. За геодезическите проучвания са нужни около 150 000 лева, каза Григоров, който е и в постоянен контакт с всички ангажирани институции.