Титлата „Най-добър европейски Го играч в Европа“ донесе Синан Джепов от Сливо поле. Турнирът се проведе в Украйна, като тази година за престижната титла се състезаваха десетки участници от 18 държави. Всеки от тях е доказан майстор в логическата игра, създадена преди около 4300 години в Китай.
Българинът играе за трета година, като в тазгодишното състезание участва в най-оспорваната категория - младежи до 20 години, в която играе срещу някои от най-добре подготвените играчи в света.
Опонентите бяха силни, като играчите, които получиха второ и трето място, се бяха върнали от шестмесечно обучение в Китай по Го. Играта беше оспорвана, разказва Синан. 
Китайската игра, в която нищо не е оставено на случайността и всеки ход трябва да е добре премислен и подплатен с наблюдателност, предвиждане на действията на съперника и въображение за изграждане на печеливши офанзиви, се радва на голям интерес в цял свят. Понякога я сравняват с шаха, но приликата се изчерпва само с това, че се играе на дървена дъска с бели и черни фигури. Игралното поле представлява решетка от 19 хоризонтални и 19 вертикални линии, които образуват 361 пресечени точки. Фигурите всъщност са красиво заоблени камъчета, които се местят по дъската. Правилата са прости, но стратегията е сложна, а числото на вариантите е 2 пъти по-дълго от това на предполагаемия брой атоми във вселената.
Участниците в Го турнирите се подготвят с години, за да се изправят срещу най-добрите в света. Един от тях е 18-годишният Синан Джепов от Сливо поле, който се среща с мистичната привлекателност на древното наследство от Китай, наподобяващо на игрови вариант на „Изкуството на войната“ на Сун Дзъ, когато е едва на 13 години. Запалва го негов съсед и приятел, който е гледал филма „Числото Пи“ за желанието на един гениален математик да осмисли света през призмата на най-популярната математическа константа, самата тя на около 4000 години. 
Оттогава Синан навлиза все по-дълбоко в дебрите на играта Го.
Не можеш да се откажеш от нея, затова я обичам, истинската красота в живота се крие там, където има сложност, а къде другаде бихме намерили сложност, ако не в логическите игри, казва с неприсъща за годините му мъдрост най-добрият европейски майстор в древното китайско изкуство. Той вече има европейска юношеска титла по Го, гордее се и с призовото шесто място в света, а сега за пръв път печели и европейската титла, при това срещу трикратен шампион на континента от Русия, когото побеждава с лекота.
След като два пъти загубих на крачка от победата, вярвах, че този път аз ще спечеля, не крие Синан, който тази година е предчувствал успеха.
Но победата за него е само крачка към сбъдване на мечтата му - не да триумфира на един или друг турнир, а да бъде истински голям шампион. Какво означава това?
Да бъдеш победител е страхотно, съмнение няма, но победител се става когато човек се научи да губи, когато дори след най-съкрушителната загуба успее да се изправи - тогава е истински шампион, разкрива философията си най-добрият европейски стратег на дъската с 361 пресечни точки.
Постижението на младия стратег бе оценено по достойнство както от световните майстори в играта, така и от Го асоциацията в България.  
Това наистина е нещо забележително в нашата история - досега не сме имали такова класиране, казват от организацията.
Тази година пред Синан има още няколко турнира в Европа, като най-престижният сред тях е Европейският конгрес с участието на най-добрите 32 европейски играчи в Пиза. Несъмнено обаче най-очакваната му игра е на финалите на световното първенство в Япония, където миналата година Синан се класира шести.