За повишено внимание по празниците за фалшиви отстъпки и великденски намаления призова председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.
„В онлайн търговията сме правили такива експерименти - следим динамиката на цената и установяваме, че понякога търговецът два-три дни преди началото на промоционалната кампания вдига цената и след няколко дни я сваля на нивото, на която е била преди, като твърди, че е направил 30% намаление“, даде пример той.
Според шефа на КЗП, потребителите все по-малко се „хващат“ на подобни трикове, тъй като следят динамиката на цените в Интернет и сравняват.
Хората да не се изкушават от примамливи оферти на амбулантни и временни търговци по Великденските празници, а да предпочитат търговски обекти, препоръча още Маргаритов. Той посочи, че целта на контролните органи е да бъде ограничено до минимум нерегламентираното предлагане на хранителни стоки и на продукти, които могат да застрашат здравето, и подчерта, че в последните години такива случаи все по-рядко се срещат.
КЗП и Българска държавна агенция по безопасност на храните извършват превантивни проверки на най-често пазаруваните хранителни стоки за Великден - козунаци, яйца, агнешко месо.