Комбинацията между непоносими жеги и включени на ниски градуси климатици носи пневмония, предупредиха от Спешното отделение на Университетска болница-Русе. Само през почивните дни там са регистрирани три такива случая, предизвикани от резки преходи от африкански горещини на 35 градуса навън към характерните за късна есен 20-22 градуса у дома.
Тежка събота са изкарали медиците в отделението. В деня, в който Русе счупи 54-годишен температурен рекорд, е регистрирано рязко завишаване на сърдечно-съдовите и обменните заболявания.
С 43,6 градуса на сянка в събота в Русе бе подобрен рекордът от 1 юли 1963 година, когато са измерени 37,2 градуса. Върховото постижение е близо до най-горещия ден, измерван някога в Русе. Това е 27 юли 2000 година, когато термометрите са показвали 44 градуса на сянка.
Натоварено заради непоносимата жега е било и в Спешна помощ, където повикванията са били с 30% повече от обикновено. По-голямата част са от близките до Русе села, а най-тежкият случай е от града, където жена е колабирала в магазина на голяма търговска верига. 
В най-горещите часове на деня е добре да не се излиза. Ако все пак се наложи, дрехите задължително трябва да са леки, а на главата да се носи шапка. Пийте повече течности, но не алкохол и ако се почувствате зле, веднага потърсете медицинска помощ, съветват лекарите.