Дълги опашки се извиха пред русенските православни храмове на вчерашния празник Цветница. В проливния дъжд, който се изля сутринта, десетки жени и мъже чинно се редяха с разтворени чадъри пред църквите, за да получат благословия и осветени клончета върба за празника, който се отбелязва седмица преди Великден. Най-голяма беше опашката пред катедралния храм „Св.Троица“, където по традиция раздаваха върбичките в параклиса отстрани до църквата. Много русенци се наредиха чинно и пред „Св.Богородица“ в парка, пред „Св.Архангел Михаил“ в „Здравец“, пред „Свето Възнесение“ и пред другите черкви. 
И при все че отдавна вече се знае, че върбовите клонки се раздават на миряните безплатно, отново не липсваха ситуации, заради които някои хора вместо радост отнесоха със себе си огорчение. Русенка, която с внучето си отишла на гробището в „Чародейка“, спряла пред гробищния параклис „Всех Святих“, за да си вземе върбичка. Преди това обяснила на детето какъв празник е в неделя, какъв е обичаят и защо осветена върбова клонка се пази в дома да следващата Цветница.
Какво било огорчението на русенката, когато жената, която раздавала осветена върба, отказала да й даде клонка, докато не пусне в кутията за дарения пари. Почувствах се много неловко, не си бях взела портмонето, носех си само дребни пари, с които бях купила свещи на влизане в гробището, опитах се да обясня това, но продавачката на върбови клонки беше непреклонна, разказа русенката. Тя се опитала да припомни, че на този свят празник символните клончета се раздават, а не се продават, но онази не искала и да чуе. Стана ми крайно неудобно, още повече, че тази грозна сцена се разгръщаше и пред детето, призна жената. Накрая служителката откършила презрително миниатюрно парченце от едно клонче и го подхвърлила на детето. Честно казано, вдигнах кръвно и ако не стисках зъби да не покажа пред детето колко е унизително всичко това, вероятно бих реагирала по друг начин, каза читателката на „Утро“, възмутена от това как търговците в храма могат да вгорчат празника на християните.