Три премиери подготвят в Русенската опера през април, съобщи вчера директорът Иван Кюркчиев. Първата ще бъде на балета „Лебедово езеро“, който подготвя в момента именитият хореограф Румен Рашев. Това ще бъде изцяло нов спектакъл, с нова режисура, с нови костюми, зрителите ще го видят на 13 април, с повторение на 28-и. Втората премиера е на „Набуко“ - тя е на 19 април,  по нея ще работи италианецът Марко ди Карло, който е и режисьор, и сценограф, и специалист по костюмите. Специално съм поканил Ди Карло, тъй като той е от малцината професионалисти, които биха склонили да правят декори и костюми не от чисто нови материали, а да използват част от стар реквизит от някогашни постановки, обясни Кюркчиев. Марко ди Карло е работил напоследък в оперните театри в румънските градове Тимишоара и Букурещ и е склонен да прави чудеса с оскъдни средства, убеден е директорът.  
Тези две постановки са знакови, с „Набуко“ и „Лебедово езеро“ искам да покажа за какво се борих да стана директор - за огромно сценично качество, за прекрасни солисти, но също за прекрасен хор, оркестър, балет, декори, костюми, заяви Кюркчиев.
В понеделник, 2 април, във фоайетата на първия и втория етаж в операта ще бъдат подредени снимки и документи, свързани с историята на русенския балет. Проектът е на балерината Зорница Петрова и на художничката Мария Иванова, която ще добави и свои рисунки на балетната трупа. Искаме да провокираме разговор за балета, но също и за културата, и за европейската принадлежност на Русе, каза Зорница Петрова. Пак по тяхна идея е обявен конкурс за малки балерини - те имат задачата да декорират стари балетни пантофки, като наградите ще бъдат балетни костюми, ушити от майсторката Ирина Пушкова. 
Третата премиера е на детската опера - концерт-спектакъла „Един нов свят“. Освен това през април предстоят нови възможности публиката да види „Луд гидия“ - на 3 април, и „Макбет“ - на 5-и. За май месец са предвидени два гастрола на сцената на Софийската опера - с „Турандот“ и „Набуко“, а на 21 юни на Ларгото пред операта в Русе ще бъде показана сценична продукция на „Кармина Бурана“ с 3D мапинг. Пак там на 22 юни ще бъде изпълнена програма в две части: Пета симфония на Бетовен в първата и Джон Лорд и хитове на Юрая Хийп във втората. 
От 2 до 5 април Министерството на културата ще извърши одит в операта, като вниманието ще бъде насочено към 2016 и 2017 година, съобщи Кюркчиев. Одитът трябва да установи как се е стигнало до страховития дефицит от 1,3 млн лева, който сега тегне върху днешното ръководство и колектива на културния институт.