Обвинените за грабежа и убийството на таксиметровия шофьор Валери Спиридонов Деян Цветков и Николай Василев страдат от психични разстройства от употребата на наркотици, но са вменяеми, не се водят на отчет в Психодиспансера, не са провеждали лечения и могат да носят отговорност за действията си. Преди да изпълнят пъклените си намерения, Николай е бил под въздействието на голямо количество алкохол и дрога, които системно употребявал. Деян, който не е уравновесена личност и лесно се поддава на манипулации, също е бил дрогиран, но не е пил алкохол. Това е заключението на психиатричните експертизи на двамата 18-годишни младежи, които по време на престъплението, извършено на 14 март миналата година, са били непълнолетни.
По якето на Николай е открита кръв, чийто ДНК профил отговаря на този на жертвата, а по дрехите на Деян има само негови отпечатъци, сочат още експертизите на вещите лица.
Вчера стана ясно как точно е извършено убийството. На 13 март вечерта Николай и приятелите му наркомани Северин и Йордан останали без пари и скроили план да решат проблема, като накарат таксиметров шофьор да ги закара до гората край Николово, където да го вържат за дърво и да го ограбят, а колата му да предадат за скрап. Николай се обадил по мобилния си телефон на Деян, който вече бил дрогиран, и му поръчал да вземе два ножа, маски и да дойде при тях. Като чули, че се говори за хладно оръжие, Северин и Йордан усетили, че сигурно ще се пролее кръв, и си тръгнали. Деян пристигнал с два ножа - един ловджийски и един сгъваем - и се съгласил да помага на Николай да ограбят таксиметров шофьор и да продадат колата му, но при условие, че няма да има убийство.
Николай привидно се съгласил, но като пристигнали на глухата уличка „Христо Ботев“ в николовския квартал Гагаля, всичко се объркало. След отказа на 60-годишния Валери Спиридонов да си даде портфейла Николай извадил ловджийския нож с 18-сантиметрово острие и го наръгал на пет места в дясното бедро.
Раните били повърхностни и шофьорът тръгнал да бяга към края на улицата. Николай го застигнал и започнал да го ръга безпощадно по тялото. След като го помислил за мъртъв, пияният и дрогиран грабител се върнал до колата. В това време падналият на земята Валери се надигнал и отново побегнал, за да се спаси, което се оказало фатално. Николай го настигнал до номер 27 на улицата и започнал отново да нанася удари с ножа, при което пронизал аортата на шофьора и той починал от остра кръвозагуба. При аутопсията съдебният лекар е преброил над 20 прободни рани.
Делото за зверството, което предизвика широк обществен отзвук, а в понеделник близо 200 колеги на убития Валери протестираха с автошествие в Русе и поискаха справедливи наказания, ще продължи на 28 и 29 май, когато трябва да бъдат разпитани още десетина свидетели. Сред тях са и предпочелите да не участват в среднощния грабеж Северин и Йордан.