Проучванията показват, че никак не е лесно да се избере идеалния кандидат за работа. Оказва се, че често се избират за работа кандидати, които са от бялата раса, мъже, под 30 години или просто "физически привлекателни" кандидати, отколкото всички други. Тези несъзнателни предубеждения могат не само да повлияят отрицателно върху компанията, но и доведат до тотална изолация на квалифицирани кандидати.
Предлагаме Ви четири практически трика за за постигане на по-широка и по-приобщаваща стратегия за избор на идеалния кандидат за работа.

1. Напишете предварително по-подробни какъв човек търсите за дадената длъжност.

Ако искате да търсите подходящия кандидат - постарайте се да имате визия какво търсите конкретно освен диплома и квалификация. И затова бъдете наясно с това, което ще си напишете за изисквания. Но не изпадайте в детайли.

2. Провеждане на "сляпо" четене на автобиографии.

Чрез премахването на име, възраст, пол или всяка друга информация от автобиографията на кандидатите се увеличава вероятността да се направи обективно решение за избор на идеалния кандидат за работа. Обмислете възприемането на практиката за така нареченото наемане на "сляпо" и елиминирайте например снимката, пола, възрастта на кандидата.

3. Направете ситуационни тестове за преценка.

Един от най-добрите начини за прогнозиране на бъдещия кандидат за работа е да се преценят уменията му, като се провеждат тестове, които включват точно каква работа ще изпълняват в новата си роля. Тези тестове позволяват да се сравни един кандидат с друг, въз основа на уменията му.

4. Стандартизиране на процеса на интервю

Поддържането на обективност по време на интервюто е от съществено значение за способността за правилен избор на кандидат за работа. Видео интервютата предлагат лесни, но иновативни средства за намаляване на риска от дискриминация в процеса на интервюиране. Те изравняват географското положение, като дават на отдалечените като място кандидати същите възможности, както и тези, които се явяват в офиса на живо.
Това е много удобно и за 2-те страни, но трябва да има добра интернет връзка.

Технологичният напредък помага също така за стандартизация и обективност в процеса на наемане на нови служители. Използването на интелигентната автоматизация, съчетава човешкото вземане на решения и автоматичните логаритми, за да се ускори процеса на наемане на правилния кандидат. В крайна сметка премахването на всеки потенциален източник на пристрастия е почти невъзможно. Във всяко съществуващо пристрастие няма нищо лошо, ако все пак обективната преценка доминира.
Но никога не правете грешката да вземете някой роднина или приятел, защото са без работа. Това е огромен риск и за двете страни.