Отговорът на България по случая Скрипал е подкрепящ британската и европейската позиция, ние сме заедно в тази обединена позиция. Това заяви пред БГНЕС Н. Пр. Ерик Рубин, посланик на САЩ у нас.

“Мисля, че обединеният отговор на Съединените щати, EC и други страни по света е признак за сериозността на тази ситуация. Мисля, че най-важното е да се даде ясен знак, че нашите страни са заедно в подкрепата си за Великобритания. И отговорът тук в България също изразява подкрепа. Мисля, че е важно, че всички ние сме обединени заедно в този отговор”, подчерта американският посланик.

По отношение на българския отговор, посланик Рубин заяви: „Всяка държава решава как ще отговори в тази ситуация, но отговорът е в обединеността“.

Позицията на България

На 27 март министър-председателят Бойко Борисов извика българският посланик в Москва Бойко Коцев за консултации. По-рано от българското външно министерство на два пъти заявиха пред БГНЕС, че София не възнамерява да екстрадира руски дипломати от страната.

Позицията на ЕС, НАТО и Америка

На 26 март председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви във Варна, че редица страни-членки на ЕС ще изгонят руски дипломати.

Германия, Канада, Полша и Франция ще изгонят по четирима дипломата, Литва, Молдова и Чехия – по трима, Австралия, Албания, Дания, Испания, Италия и Холандия – по двама, Унгария, Ирландия, Латвия, Македония, Норвегия, Румъния, Финландия, Хърватия, Швеция и Естония – по един, а Украйна обяви, че гони цели 13 наведнъж.

Словакия и Австрия напротив заявиха, че за момента не възнамеряват да гонят руски дипломати.

На 26 март САЩ обявиха, че ще изгонят 60 руски дипломата, от тях 46 от посолството във Вашингтон, двама от генералното консулство в Ню Йорк, още 12 служители на постоянното представителство на Русия към ООН, а също така ще закрият генералното консулство на Русия в Сиатъл.

На 27 март НАТО съкрати състава на мисията на Русия към организацията от 30 на 20 души. „Днес оттеглих акредитацията на седем служители на руската мисия в НАТО. Също така ще откажа чакащи молби за акредитация на още трима служители“, заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг. Според него така НАТО ще изпрати „ясно послание на Русия за това, че ще има последствия на техният неприемлив модел на поведение“.

Равносметката до момента: над 20 държави от Европа, Канада, Австралия и САЩ ще изгонят руски дипломати, като техният брой наближава 150 души.

До тук се стигна, след като британският премиер Тереза Мей се обърна към другите европейски лидери на срещата на високо равнище в Брюксел миналата седмица, за да ги призове да подкрепят оценката на Великобритания, че Русия е виновна.

28-те държави-членки на ЕС излязоха с декларация, че са се съгласили, че е много вероятно Русия да бъде отговорна за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия на 4 март и наредиха изтеглянето на посланика на блока в Москва.

Позицията на Русия

Русия отхвърля западните обвинения, подчертавайки, че те не се базират на доказателства, а на предположения.

На 27 март Москва обвини Вашингтон за това, че оказва натиск върху съюзниците си, да изгонят руски дипломати. Според тях гонението е било в резултат на „грандиозен натиск” от страна на САЩ.

„Това е резултат от грандиозен натиск, на грандиозно изнудване от страна на Вашингтон в международен план, каза руският министър на външните работи Сергей Лавров. „Ние ще отговорим, няма съмнение. Никой не би приел такова грубо отношение и ние няма“, добави той.