Не видяхме добронамерени знаци от Европа за сближаване с Турция, въпреки че й пазим границите. Това е оценката на премиера Бинали Йълдъръм за вчерашната среща на върха във Варна, предаде кореспондентът на БГНЕС.

По време на заседанието на парламентарната група на управляващата ПСР той отправи серия от критики към Брюксел, като подчерта изключителната роля на Турция по споразумението за реадмисията на бежанците и неизпълнените от страна на ЕС ангажименти по него. Освен това Европа не е оказала сериозна подкрепа на страната след опита за преврат от 15 юли 2016 г., вместо това е охладила до крайност отношенията заради наложените извънредни мерки.

„Процесът на актуализиране на Митническия съюз също беше безсмислено прекратен. Срещата на върха във Варна се състоя именно в такава атмосфера. Нашият президент изложи всички истини пред лидерите, но не видяхме добронамерен подход от тяхна страна“, посочи Йълдъръм. Премиерът се обърна задочно към „европейските приятели“ и подчерта, че Турция е изпълнила всичките си ангажименти към ЕС и продължава да прави това с идеята за пълноправно членство. „Наложителен е въпросът какво е решението на ЕС за Турция? Има ли Европа визия за разширяване, или ще се затвори в себе си и така ще продължи пътя си? Ние не можем да убедим европейските си приятели, че сигурността на Европа зависи от тази на Турция и че сигурността на Турция минава през безопасността на Сирия и Ирак“, посочи той.

Според турския премиер Турция е изпълнила много по-добре критериите за ЕС, отколкото други страни-членки, но продължава да понася неоснователни критики. Йълдъръм настоя Европа да разкрие решението си за перспективата на Турция, преди Анкара да вземе своето по този проблем.

Лидерът на коалиционния партньор в управлението Девлет Бахчели беше още по-краен в коментара си за варненската среща – „лъсна цялото лицемерие на участниците в нея, те демонстрираха неискреност и двуличие и това е голата истина за резултата от европейската мечта на Турция“, каза той пред депутатите от Партията на националистическото действие. Според Бахчели истината е, че вратата на ЕС е плътно затворена за Турция и всички трябва да са наясно с този факт, затова е крайно наложително Анкара да изложи национална позиция и с достойнство да отговори на Брюксел.

„Членството на Турция в ЕС не е въпрос на идентичност. Ние не сме държава, която ще остане в орбитата на ЕС или ще предаде суверенитета си, ние не можем да бъдем сателити, нито имитираме държавност. Не е необходимо, нито задължително, нито пък сме обречени да влезем в ЕС. Или ще ни отворят пътя към достойно и равноправно членство, или всеки да върви по своя път. Независима Анкара ще начертае бъдещето си, нямаме нито търпение, нито издръжливост да търпим капризите и изнервящите решения на ЕС. Който се опитва да лекува „болната“ Турция, ще се удави в собствения си позор. Ако ще приключва всичко това, да приключва, не е краят на света, няма и да бъде“, каза Девлет Бахчели.

Той заяви, че Европа е показала категоричната си пристрастност към Средиземноморието и Егейско море, както и слугуването изцяло на интересите на Гърция, което „е демонстрация на липсата на морал“. Лидерът на националистите отправи остри нападки персонално срещу гръцкия премиер Алексис Ципрас, като го нарече „опортюнист и авантаджия, който граби от Европа и си пълни джоба“. В словото си Бахчели акцентира, че „турският народ няма да се предаде пред онези страни, които градят вътрешната си политика на основата на враждебност към Турция, дискредитират историята й, целят да я дестабилизират и изолират от света“.