Очаквам България да не остава само в ролята на домакин по време на срещата във Варна. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

„Надявам се премиерът да постави въпроса за ненамеса на Турция в нашите вътрешни работи, в изборния процес и в религиозните ни дела. Също така да бъде поставен и въпросът за обезщетенията за тракийските бежанци“, подчерта Румен Радев.

Той допълни, че всички тези, които са в защита на българския интерес, имат неговата подкрепа.

„Това е важна среща. Важно е също така европейските лидери да разберат, че проблемите на България са и европейски проблеми. Нормално е ние да очакваме от тях да отстояват българския интерес“, посочи президентът.

Радев уточни, че позицията, която България ще отстоява по време на срещата във Варна, не е била съгласувана с него. Аз съм изказал публично своите съображения, допълни той.

„Отговорих на г-н Ердоган да направим тази среща в рамките на Срещата на върха на НАТО през юли. Надявам се той да приеме това предложение. Темата ще бъде двустранните ни отношения”, заяви още държавният глава.

От своя страна вицепремиерът Валери Симеонов също коментира предстоящата среща и заяви, че след като ще има среща, трябва да има диалогичност. Да се надяваме, че ще имаме добри новини, допълни той.