„Празникът на Светото Благовещение е велик богородичен празник. В него се стараем да подражаваме на смирението, кротостта и любовта към Бога, на Света Богородица, която е в основата на днешния празник“. Това заяви Негово Светейшество българският патриарх Неофит, предаде репортер на БГНЕС.

Негово Светейшество патриарх Неофит оглави Света Литургия в Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски". Храмът в семинарията бе изпълнен с много миряни, които въпреки мразовитата утрин се бяха събрали, за да почетат светлия празник.

Благовещение е един от големите пролетни празници. Той е част от Великденския празничен цикъл и винаги се отбелязва на 25 март.

Благовещение e празник за всички християни, независимо от традицията и църквата, към която принадлежат. Според Библията на този ден Архангел Гавраил донася на Дева Мария благата вест, че тя ще роди Спасителя на човечеството, сина Божий Иисус Христос. В народните представи този ден се свързва с идването на прелетните птици и с окончателното пролетно пробуждане на природата.