Технологичните компании подкрепят въвеждането на ясни „законодателни рамки“, но критиците смятат новия закон за източник на повишен контрол и се страхуват от възможните нарушения на човешките права.

Американският президент Доналд Тръмп подписа закон, улесняващ обмяната на данни на интернет потребители с чуждестранните правоохранителни органи. Това ще помогне на министерството на правосъдието на САЩ да избегне продължителните дипломатически процедури при искането на данни за потребителите, а също така при преглеждането на тяхната електронна поща. Задължително условие за дейността на правоохранителните органи в рамките на новия закон е уважението на правото на свобода и личен живот, отбелязват авторите.

Големите технологични компании подкрепиха въвеждането на закона, получил наименованието Cloud Act. Документът въвежда ясни „законодателни рамки, регулиращи достъпа до данните“ от страна както на американските, така и на чуждестранните власти, заяви президентът на „Майкрософт“ Бред Смит в официалния блог на корпорацията.

От своя страна критиците на закона виждат в него източник на повишен контрол и се страхуват от намаляване на защитата на правозащитниците и журналистите. Личната информация на интернет потребителите ще стане „достъпна на чуждестранните правоохранителни органи без решение на съда“, отбелязва представителят на НПО Electronic Frontier Foundation Дейвид Руис. Освен това, в закона отсъства ясно определение на „сериозни престъпления“, твърди представител на НПО New America Foundation Робърт Грийн. Това ще позволи свободни трактовки на редица текстове в приетия документ, добавя той.