Германският министър на правосъдието Катарина Барли призова европейското ръководство на "Фейсбук" да обясни скандала с Cambridge Analytica и злоупотребата с личните данни на над 50 млн. потребители на социалната мрежа.

Тя поиска обяснения и информация и за това дали са застрашени личните данни на германските потребители. Британският министър на културата Мет Хенкок определи като незадоволителни обясненията на изпълнителния директор на "Фейсбук" Марк Зукърбърг, които той направи през изминалата нощ

Барли съобщи, че е поискала среща с официалните представители на "Фейсбук". Тя ще се състои още през следващата седмица, но няма точна дата. Барли поиска и "пълна и цялостна информация" от "Фейсбук" , включително и за това дали има злоупотреба с данните на германските потребители. Тя възнамерява да попита какво възнамеряват да направят от компанията, за да се предотвратят в бъдеще подобни случаи".

Тази нощ основателят на "Фейсбук" Марк Зукърбърг наруши мълчанието си във връзка със скандала с използването на личните данни на над 50 млн. потребители от компанията Cambridge Analytica, като пое отговорността. "Фейсбук“ направи грешки и има още какво да прави, за да подобри услугата си, каза той, коментирайки скандала. Зукърбърг обеща на потребителите на мрежата да направи така, че те да могат по-добре да контролират как се използват личните им данни. „Има още неща за правене, ние трябва да действаме по-бързо и да ги свършим“, писа той до повече двата млрд. потребители на социалната мрежа. Думите му бяха адресирани и до акционерите, които от няколко дни търпят тежки загуби.

"Носим отговорността да пазим вашите лични данни и ако не можем да го направим, не заслужаваме да ви служим“, написа още Зукърбърг. Той добави, че компанията детайлно ще прегледа приложенията във „Фейсбук“.

Онези, които са съмнителни или чиито разработчици отказват да се подложат на разследванията на компанията, ще бъдат забранени, каза Зукърбърг. Личните данни на другите приложения ще бъдат ограничени до „име, снимка и имейл адрес“, обеща той.

„Фейсбук“ се оказа в центъра на скандал и срещу него вече има разследвания и жалби от двете страни на Атлантическия океан, след като миналия уикенд се разкри, че компанията Cambridge Analytica е използвала личните данни на 50 млн. потребители на социалната мрежа за политически цели чрез приложение за психологически тестове, разработено през 2013 г. от психолога Александър Коган.

Британската компания за анализи Cambridge Analytica се е намесвала в хода на изборите в различни части на света, прибягвайки до подкупи и разпространение на клеветническа информация в Интернет. Това заяви британският тв канал Channel 4 в свой филм – журналистическо разследване, припомня БГНЕС.

Журналист на тв канала се срещнал със сътрудници на Cambridge Analytica под прикритие като клиент, който иска да повлияе на изборите в Шри Ланка. Той снимал тайно срещите в лондонски хотели от януари 2017 до януари 2018 г. По време на срещите ръководителят на компанията Александър Никс разказвал, че фирмата му се е намесвала в повече от 200 избори в различни страни по света, сред които Нигерия, Кения, Чехия и Аржентина. „Предлагахме на кандидата голяма сума за финансиране на неговата предизборна кампания в замяна на земя например. Записвахме това на видео, след това замъглявахме лицето на нашия човек и пускахме записа в интернет“, разказва Никс. Той добавил, че в някои случаи компанията му е пращала в домовете на кандидатите проститутки. На срещите, наред със самия Никс, са участвали експертът по данни Алекс Тайлър и изпълнителният директор Марк Търнбул. Последният разказал, че служители на компанията са пускали компрометиращи данни за кандидатите в отделни сайтове и социални мрежи. Компанията е действала, по желание на клиента, не от свое име, а действайки например като „студенти, които правят курсови работи в университета или туристи“.

В отговор на публикацията на тв канала Channel 4, представител на Cambridge Analytica заяви, че думите им по време на срещите са били изтълкувани неправилно. Според него двама от служителите на компанията са се пошегували, опитвайки се да провокират „потенциалния клиент“ да разкрие дали в намеренията му няма нещо незаконно. Те отишли на срещата със сериозни опасения и след това никога не са се срещали с него.

Самият Александър Никс заяви, че съжалява за участието си в тези срещи и че компанията му никога не е предлагала подкупи, не е плащала проститутки на никого и не е разпространявала невярна информация.