Проверени са близо 14 000 пешеходни пътеки в страната. Данните показват фрапиращи пропуски. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на пресконференция, на която бяха представени резултатите от проверките на пешеходните пътеки в цялата страна, предаде репортер на БГНЕС.

Цялостната проверка бе възложена на 27 декември 2017 г. и трябваше да бъде установено съответствието на пешеходните пътеки с нормативните изисквания.

Проверките показаха сериозни нарушения, открити са отчайващи дефицити, например два пъти повече липсващи знаци от наличните в много области. Показват неправилно разположение на пешеходните пътеки. Неправилно маркиране, неправилна сигнализация, съобщи Цацаров. Не приемам и не насърчавам споделената отговорност на институциите да се размива конкретната отговорност на всяка една отделна институция, включително и прокуратурата, каза още Цацаров.

„Аз разчитам Министерството на регионалното развитие и благоустройството, освен съставянето на регистър на пешеходните пътеки в страната, какъвто ангажимент вече е поет от министър Нанков, в кратък срок да представи предложение за промяна на нормативната уредба, така че проверки като тази да се правят ежегодно на територията на цялата страна, а неизпълнението на задълженията да има за последица сериозни санкции. Министерството на вътрешните

работи следва да използва в рамката на проверката и нейното финализиране всички възможности, които действащото законодателство предоставя, за да наложи стопаните на пътя, независимо дали говорим за улици в населеното място или част от републиканската пътна мрежа, да отстранят нарушенията за срок не по-дълъг от 30 юни 2018 година“, подчерта Цацаров. Предвидени са санкции в размер между 2 000 и 7 000 лева при неизпълнение на предписанията. Според Цацаров, е срамен списъкът с областите, в които има най-много нарушения.

Около 2/3 от всички тези 13 981 пешеходни пътеки имат нарушения, обобщи вътрешният министър Валентин Радев. 9975 са общо проверените пътеки тип „Зебра” - М8.1.

Неправилно маркирани са 1501, 18% са разположени на места, където движението се регулира със светлини сигнали, 53% са разположени на разстояние по-малко от 250 метра една от друга.

2674 са проверените пешеходни пътеки тип „пунктирани” - М8.2. От последния тип 363 са неправилно маркирани, 65% са разположени на разстояние по-малко от 250 метра една от друга. 980 пък са общо проверените повдигнати пешеходни пътеки. Неправилно маркирани от тях – 244.

Като системни нарушители за сигнализацията и маркировката се открояват областите Пазарджик, Хасково, Стара Загора, Благоевград, Варна.

Регионалният министър Николай Нанков каза, че 25% от общия брой на пешеходните пътеки са по републиканската пътна мрежа. Те са 3531 - 205 в населените места, а 3326 са извън тях. 80% от общия им брой от пешеходните пътеки по републикански пътища не отговарят на някое от нормативните изисквания съгласно две наредби.

В 12% се използват маркировъчни бои с цвят, различен от белия от общия брой случаи. 7% от пешеходните пътеки, които минават път през населени места са на разстояние по-малко от 250 м една от друга. При 80% от пешеходните пътеки не е маркиран надписът „Погледни”. При над 80% не са спазени изискванията за съответствие спрямо класа път. При 65% маркировката е износена или напълно заличена. От МРРБ изчислили, че за привеждане на пешеходните пътеки по републиканските пътища съгласно нормативите, ще са необходими 3 700 000 лв. и ще бъде осигурен в рамките на настоящата година.