Само ден след началото на пролетта, зимата отново дойде в страната. Сняг вали почти навсякъде, най-вече в Северна и Западна България, дъжд и мокър сняг вали в останалата част от страната, предаде репортер на БГНЕС.

За днес е обявен оранжев код в 18 области на страната заради обилни снеговалежи, ще има и навявания. Снегът натрупа още през нощта и повечето райони осъмнаха със снежна покривка между 5 и 10 см. Температурите навън са между минус 3 и 2 градуса, а валежите се усилват. През деня ще продължи да натрупва, като в някои райони снежната покривка ще достигне и надхвърли 30 см.

В Бургаско жителите на село Дебелт се готвят за евакуация заради преливащата река Средецка, чието ниво е достигнало критични стойности в последните дни. Продължават да са високи нивата на язовирите и в Северозападна България, обстановката се следи, някои от тях се изпускат контролирано. Министърът на икономиката Емил Караниколов съобщи тази сутрин, че от 6000 язовира, проблемните са 131.

Временно е ограничено движението на автомобили по редица пътища в страната заради снегопочистване.

Временно е ограничено движението на всички автомобили в посока София на АМ "Люлин" поради снегопочистване. Шофьорите на леки автомобили да използват обходен маршрут по път I-1 Владая - София. В посока Перник на АМ "Люлин" е ограничено движението на товарни автомобили над 12 тона, трафикът на автомобили до 12 тона е без ограничение. Товарните автомобили е необходимо да изчакват на място. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона по път II-84 Велинград – Якоруда.

Движението на превозни средства над 12 тона с ремаркета и полуремаркета е ограничено по път III-842 Юндола – Белово. Обходен маршрут: Белово - Варвара - Велинград - Юндола. Ограничено е движението на товарни автомобили над 12 тона през проход Предел поради обилен снеговалеж и снегопочистване.

Във връзка с валежите от сняг в София над 130 снегопочистващи машини извършват обработки със смеси срещу заледяване. От нощта работата продължава.

Екипи на почистващите фирми обработват със смеси срещу заледяване в почти всички райони на Столична община приоритетно улици и булеварди, по които се движи градския транспорт и основни улици в кварталите, както и опасни и стръмни участъци. Извършва се и ръчно почистване на прилежащите площи към спирки на градския транспорт, подлези и тротоари.

Към момента градският транспорт се движи при зимни условия по всички маршрути.

При необходимост с цел почистване на пътни платна е възможно временно затваряне на пътни артерии с помощта на екипи на Пътна полиция и „Аварийна помощ и превенция“ на Столична община.

Столична община призовава шофьорите да карат само с автомобили, оборудвани за движение при зимна обстановка и да бъдат внимателни да се движат със съобразена скорост.