Русе има герб, но няма слоган, а световната и европейска практика при по-значимите градове в това отношение е еднозначна - слоганът съпровожда герба. Това казват членовете на алианс „Св. Георги“, които са категорични, че със своите 1950 години Русе има всички основания да се родее именно с тези европейски градове. По-старите от него на Стария континент се броят на пръсти - Атина, Флоренция, Барселона, Рим. Поради редица обстоятелства - пристанище на река Дунав, кръстопътно положение, европейска ориентация, Русе е бил център на административна област от Ниш и София до Варна и Тулча с множество консулства на европейски държави в него, така че и в историческото си развитие по нищо не им отстъпва.
Според членовете на сдружението най-подходящият девиз за Русе е „Свободен дух“. Защото още преди два века той се формира като град на свободния дух - тук са създадени първите националноосвободителни структури като Русенския революционен комитет (1871 г.), основано е първото светско училище през 1840 г, за първи път е честван Празника на славянската писменост 24 май през 1858 г., първата книжарница в България също е открита в Русе през 1867 г., тук Стоян Михайловски написва химна на свободния български дух „Върви, народе възродени“ през 1892 г. и още над 100 първи неща, случили се в България. От Русе тръгва и пътят към промяна и демокрация в страната през 1987 г. с първите граждански протести срещу обгазяването на града с хлор от румънския химически завод „Верахим“. 
В последно време на широко обществено признание се радва идентифицирането на Русе като Град на свободния дух, но този факт не е институционализиран като девиз на града, казват от алианса. И предлагат това да бъде направено с решение на общинския съвет. Хералдическите норма при държавните и градските гербове е слоганът да се изписва на латински език в лента под герба - например на герба на Париж пише „Fluktual nec mergitur“ („Люлее се, но не потъва“), на лондонския герб - „Domine dirige nos“ („Господи, води ни“), на полския - „Semper invicta“ („Винаги непобедима“). Затова от сдружението смятат, че текстът, който съпровожда герба на Русе, трябва да бъде изписан като „Spiritus liber“ („Свободен дух“).
От всички български градове в момента София има герб със слоган „Расте, но не старее“, който обаче е изписан на български, защото е още от комунистическо време, обясняват от сдружението. Девизи има и на гербовете на Хасково - „Достойнство и вяра“, Кърджали - „Почитай миналото, гради бъдещето“, Ахтопол - „Град на любовта“.
Време е и Русе да завърши своя герб според изискванията на хералдиката, предлага алианс „Свети Георги“ на общинските съветници. Дори предоставя за обсъждане два проекта, изработени от преподавателя по дизайн в Русенския университет доц.д-р Йордан Дойчинов. Същевременно от сдружението смятат, че би било добре решението да се вземе в кратко време, за да не бъде изпреварен Русе например от Варна, която през лятото лансира девиза „Варна - град на духа“, или от Бургас, където от години се провежда фестивалът „Spirit of Burgas“.
Б.р. Редакцията е готова да публикува и други мнения по темата