Русенска област е на първо място по онкологични заболявания при жените от общо 28 региона в страната и на 12-то по болни от рак мъже, съобщи на пресконференция вчера управителят на Комплексния онкологичен център д-р Камен Кожухаров в отговор на твърдения в интернет, че замърсяването на въздуха е основната причина за заболяванията от рак в Русе. Публикуваните официално данни в Националния раков регистър са от 2015 година, но за 2016-та и 2017 години нивото на онкоболните се задържа.
Проучване на специалистите в КОЦ сочи, че онкоболните в Русе, Разград и Силистра, които центърът обслужва, до момента са 19 000. Половината от тях са в нашия град. 
Във връзка с ширещата се информация, че причината за онкозаболяванията е мръсният въздух в града, искам да уточня, че той би трябвало да пречи на горните дихателни пътища и на белите дробове, каза д-р Кожухаров. Според статистиката обаче по заболяване от рак на белия дроб при мъжете Русе е на 23-то място, а по карцином на ларинкса - на 11 място.
Онкозаболяванията при жените държат челното място в страната, но това също не се дължи на мръсния въздух. Жените по-често боледуват от рак на гърдите и на половата система. По заболеваемост от рак на белите дробове русенки са на 15-то място, а на ларинкса - на 17-то място в страната. 
Това показва, че няма повишаване на онкологичните заболявания в Русе за последните три години, което потвърждава, че мръсният въздух не е причина за карциноми, категоричен бе д-р Кожухаров.
По думите му във въздуха в града най-висок е показателят на фините прахови частици, което се дължи на започнатите, но недовършени ремонти на много улици през последната година.