За съмненията си за скандална схема за източване на БДЖ алармира вчера на пресконференция в София русенската фирма за производство и ремонт на локомотиви „Експрес Сервиз“. Заедно с другото предприятие за ремонт на локомотиви в България - „БДЖ-Кончар“ АД компанията изнесе факти как 4 милиона лева на българския данъкоплатец ще отидат в точно определена частна фирма, а основната работа ще бъде свършена от служители на държавните железници, в халета на държавните железници и с резервни части на държавните железници.
На 12 февруари тази година „БДЖ-Пътнически превози“ ЕООД стартира обществена поръчка за извършване на планова и извънпланова техническа поддръжка на 9 електрически локомотива за следващите три години. Бюджетът й е точно 4 082 400 лева без ДДС. От условията, забутани в многото страници, става ясно, че локомотивите на БДЖ ще се ремонтират от самите БДЖ, в техни сгради, с техен персонал и съоръжения, посочиха двете фирми. В техническите изисквания към документацията изрично е записано, че възложителят сам ще изпълнява над 80% от обема на поръчката. Описани са 16 подточки, които включват огромната част от самото задание на обществената поръчка като ремонт на колооси и двигатели, спирачки, амортисьори, инвертори, електронни платки и т.н. На практика за фирмата, която печели поръчката, остава да измие стъклата и избърше чистачките. И да напише фактурите за 4 млн. лева, твърдят компаниите. 
Взети са и мерки фирми като „Експрес Сервиз“ да не могат да кандидатстват за поръчката. За тази цел в нея е вкарано условието локомотивите да се приемат и предават за ремонт в Локомотивно депо-София, като крайният срок за извършване на техническите прегледи е 8 работни часа. Това време е и абсолютният технологичен минимум за извършване на ремонт и не позволява локомотивите да се придвижват до място, различно от Локомотивно депо-София.
В така направената процедура не може да участва и другото предприятие за ремонт на локомотиви в България - „БДЖ-Кончар“ АД, тъй като формално не отговаря на изискванията на възложителя. Въпреки че локомотивите реално са създадени от тази фирма и допреди 2 години са били обслужвани единствено от нея, към момента тя няма сертификат от ИА „Железопътна Администрация“ за поддръжката им.
В крайна сметка на условията на обществената поръчка може да отговори само частната фирма „ЖП Тракция“ ЕООД, която използва държавното депо при неизвестни условия, без да е имало тръжна процедура за отдаване на имота под наем, обясняват потърпевшите.
„Може би защото няма своя база, техника и квалифициран персонал?“, запита зам.-управителят на „Експрес Сервиз“ Цветелин Колев. А изпълнителният директор на българо-хърватското дружество „БДЖ-Кончар“ АД Гинчо Павлов заяви, че БДЖ е прекратила всякакви бизнес отношения с фирмата му веднага след появата на „ЖП Тракция“ преди две години. 
Друг много любопитен момент е, че „ЖП Тракция“ и сега има договор със същия предмет и за същите локомотиви. Той е двугодишен и е за 1 180 000 лева. Т.е., ако се сравни със сега заложения тригодишен договор за над 4 милиона, то излиза, че цената е увеличена близо три пъти. 
От двете фирми заявиха, че не отправят обвинения и могат само да подозират, че зад съмнителната поръчка стоят нечии користни интереси. Както стана ясно след пресконференцията, министърът на транспорта Ивайло Московски вече е разпоредил да бъде извършен цялостен одит на обществената поръчка.
А връзки между „ЖП Тракция“ и настоящото ръководство държавните железници съвсем не е трудно да се открият, показа проверка на „Утро“. Фирмата се управлява от Георги Петров Кръстев, до 2012 г. член на Съвета на директорите на безславно фалиралия русенски „Локомотивен и вагонен завод“, по него време част от империята на Васил Божков. До 2010 г. изпълнителен директор на същото дружество е Веселин Георгиев Василев, понастоящем изпълнителен директор на Изпълнителна агенция „Железопътна администрация“. Именно тази структура на транспортното министерство лицензира железопътните превозвачи и ремонтните жп заводи у нас. Точно Василев връчва сертификат за функция по поддържане на жп превозни средства (електрически и дизелови локомотиви) на „ЖП Тракция“ ЕООД. Това се случва на 8 април 2015 г. Дружеството е създадено от Николай Росенов Кръстев, който пък през 2010 г. наследява Веселин Василев на шефското място в друга фирма - „БДЖ-Трансимпекс“.