Този път правя нещо ново на русенския фестивал - досега съм идвал със солови програми, с мои участия в концерти, а сега ще изнесем концерт на две пиана с Каспарас Уинскас. Това каза вчера Евгени Божанов, чийто клавирен дует с талантливия млад литовец прави българска премиера. Двамата се познават от три години, свирили са многократно заедно в столицата на Литва Вилнюс, там имат записан диск, но в родината на Божанов изнасят своя първи концерт. Не се среща често това - да намериш общ език с човек, който се вълнува от същите неща като теб, каза Божанов. 
Изключително съм радостен да свиря на този фестивал, който е известен със своите традиции, призна Каспарас Уинскас. Когато свирим заедно с Евгени, това винаги ме вдъхновява, добави той и уточни: „Свиренето на две пиана е нещо като танц с двама партньори: трябва да слушаш и да се вслушваш не единствено в себе си, а и в другия - и това носи нови усещания и удовлетворение“.
Програмата, която двамата пианисти са избрали да изпълнят тази вечер, е изцяло руска. Ще прозвучат Сюита за две пиана из балета „Пепеляшка“ на Сергей Прокофиев, Валс на цветята от балета „Лешникотрошачката“ на Чайковски и Сюита за две пиана на Сергей Рахманинов.