Земеделските организации са готови да излязат на протест, ако бъдат приети недомислени текстове в новия Закон за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Това съобщи за „Утро“ новият стар председател на фермерския съюз „Дунавско зърно“ Иван Караиванов, който е член на Управителния съвет на Националния съюз на зърнопроизводителите. Той оглави отново браншовия съюз след отчетно-изборното събрание, провело се през февруари.
Изпратили сме наши препоръки кое в закона да се коригира. В мотивите за проекта е записано, че няма да касае земеделските производители, но в текстовете такова разграничение няма. Ако новият закон ще намали корупцията, нека се гласува, но тези изисквания към нас няма да донесат пари в хазната и да увеличат събираемостта, само ще ни създадат проблеми. Ние сме потребители на горива, а не ги продаваме, всички количества се отчитат и следят от НАП. Ако предложенията ни не се приемат, сме готови да преминем към активни протестни действия, каза Караиванов.
Според проекта, земеделските производители задължително трябва да имат регистрация и по този закон, като разрешенията ще се издават от министъра на икономиката. Към всички тях ще има и високи изисквания за наличие на минимален уставен капитал от 3 млн. лв., както и за представяне на обезпечения, които ще се използват от държавата при евентуално неизпълнение на задълженията по този закон. Едва няколко процента от фермерите могат да отговорят на такива изисквания.
Собствениците на горива трябва да представят от 20 хиляди до 500 хил. лева обезпечение при съхранението на горивата, което е непосилно не само за фермерите, но и за дребните търговци на горива. Ако се приемат тези изисквания, на пазара ще останат само големите играчи, а намалялата конкуренция може да има само един ефект - поскъпване на горивата.
С 24 член от този закон пък се забранява зареждането с горива чрез вътрешен обект на пътни средства или механизация, което по безспорен начин показва, че фермерите няма да могат да зареждат, ако не са регистрирани. Забранява се зареждането и от мобилни бензиностанции. Това означава, че по време на жътва например, стопаните няма да могат да зареждат комбайните на място, а всеки път те трябва прекъсват работа и да изминават километри до бензиностанциите, за да заредят и се върнат отново в полето.