Апаратите за самотаксуване в някои автобуси не работят, а това създава напрежение между пътниците и кондукторите, като последният случай е от събота. За него разказаха очевидци, които около 19 часа са пътували в автобус с номер Р 3838, в който апаратът на новата електронна система не работел. Една от пътничките имала електронна карта, но заради неработещото устройство трябвало дамата да си купи билет, а когато тя отказала, последвала неприятната ситуация.
Поискаха да свалят пътничката от автобуса при положение, че тя няма вина за проблемите с оборудването. И водачът, и кондукторът, се държаха изключително нагло и грубо, разказаха очевидци. 
При издаването на картите в Центъра за контрол и управление на обществения градски транспорт служителите обясняват, че заради неработещите устройства в някои автобуси е необходимо пътниците с електронни карти да носят и касовата бележка. Това се налага, тъй като на самите карти не е обозначен период на валидност и в такива ситуации кондукторите няма как да знаят дали картата е активна. Това обясниха от общината, като посочиха, че знаят за случая в събота. Веднага е извършена проверка и е проведен разговор с управителя на фирмата. От общината подчертаха, че пътничката не е свалена от автобуса, а просто й е поискана тази бележка, като е последвал спор и се е получила неприятната ситуация. 
В момента общинска администрация работи по подготовката и провеждането на процедура за избор на изпълнител, който да извършва цялостната поддръжка на системите и оборудването. Гаранционният срок за поддръжката и отстраняването на дефекти на светлинните електронни табла по спирките в Русе и на устройствата за гласово известяване в превозните средства изтича през декември тази година. Преди по-малко от месец зам.-кметът Димитър Наков обясни, че в процеса на експлоатация на транспортната система са се появили грешки в централната база данни, които са довели до частична неработоспособност на внедреното оборудване. Това не са гаранционни дефекти, а текущи и се работи по изготвяне на задание за избор на изпълнител, допълни още той.