Звездно начало на 58-ото издание на международния фестивал „Мартенски музикални дни“ обещават участниците в първата вечер и програмата във вечерта на откриването. Вчера в Русе се събраха Софийската филхармония и тримата магьосници, които ще дадат тон на фестивала: диригентът и композитор Емил Табаков и солистите - виртуозите на цигулката Минчо Минчев и на виолончелото Робърт Коен. В първата част на концерта ще прозвучи Концертът за цигулка, виолончело и оркестър на Брамс, а във втората - световната премиера на Симфония номер 9 на Емил Табаков. 
Симфонията е трудно нещо - трудно и за писане, и за изпълнение, и за намиране на зала, където да прозвучи, а също и на публика, която да слуша. Така афористично определи жанра авторът Табаков. Неговата творба е написана през 2015 г., но едва сега ще бъде изпълнена за първи път. Той призна, че за премиерата са „виновни“ директорът на фестивала Ива Чавдарова и директорът на Софийска филхармония Найден Тодоров, които настояли за Деветата на Табаков. И както бях казал, че повече няма да пиша симфонии, написах още една, Десета, при това я написах само за 7 месеца, каза композиторът. 
Щастлив съм да съм тук отново, щастлив съм да свиря заедно с Емил и с Робърт, с които не просто се познаваме, но ни свързва приятелство, каза Минчо Минчев. И подчерта: „Русенският фестивал е нещо наистина изключително. Като си помислим само колко много неща са се родили тук благодарение на „Мартенски музикални дни“! Преди време от майсторския клас на Робърт Коен и моите ученици от фестивалната академия се роди оркестър, който и до днес съществува. Ето, сега ще присъстваме на раждането на симфонията на Емил - защото раждането на една музикална творба е не когато тя бъде написана, а когато бъде изпълнена. Уникален е фактът на оркестъра с бивши ученици на русенското Музикално училище. Няма друг фестивал, който да прави толкова неща, да представя толкова разнообразна програма - да бъде истински фестивал!“. 
С признанието, че още при първото си участие в Мартенските музикални дни преди време се е почувствал добре дошъл, Робърт Коен изрази и радостта си да работи отново с музиканти като Емил Табаков и Минчо Минчев. За мен е много вдъхновяващо да свиря с маестро Минчев - той също като мен изпитва глад да открива нови и нови дълбочини, да се стреми към висини, а това за мен е и голямо предизвикателство, каза Коен. Когато той свири най-фините моменти в концерта, дъхът ми спира - а след това на мен ми се иска той на свой ред да затаи дъх, докато свиря аз, добави челистът. Този път той е довел и съпругата си - за да я запознае с невероятните си приятели и колеги на фестивала, за които постоянно й е разказвал.