Софтуерът на първото по рода си приложение за Андроид - „НавиСкоп“, е създаден от двама русенски ученици - Симеон Стефанов и Михаил Станев от 10 Б клас на МГ „Баба Тонка“. Главната цел на приложението е прецизно да насочва телескоп към дадено космическо тяло и да улесни настройването му.
Ако имате домашен телескоп и искате да го насочите към определена звезда, достатъчно е да изберете звездата от менюто на мобилния телефон или таблета, да го поставите върху телескопа по продължение на тубуса и да го насочите по траекторията, показана от стрелката на дисплея на телефона, обясняват създателите.
Разработката провокира интереса на много широк кръг хора. Приложението може да се използва както в свободното време, така и при изучаването на физика и астрономия в училищата. Изготвено е въз основа на астрономически формули за изчислениe на координатите на небесни тела.
Въпреки че е известна само от 2 седмици, апликацията се радва на огромна популярност. Едно от най-ценните мнения за нея е това на екипа на най-известния телескоп в света „Хъбъл“, който се интересува от възможностите за допълнителното й обогатяване и поздравява авторите.
Като следствие на тези комплименти в гимназията бяха получени подаръци от екипа на „Хъбъл“ - плакати, картички и стикери със снимки, направени от „Хъбъл“, DVD с филми за космоса и образователна книжка със задачи по астрономия.