С плакат „Искаме справедливи и достойни заплати“ излязоха на протест на професионалния си празник вчера здравните инспектори, лаборантите и шефовете им в Регионална здравна инспекция. Причината е, че половината от персонала, включително и служители с голям стаж, работи за минималната заплата от 510 лева, а от афишираното увеличение с 18% те ще получат реално една трета - около 6-7 на сто. Освен от унизителните заплати протестиращите недоволстват и от мизерните условия на труд и естествената при тези обстоятелства липса на кадри, поради което на лекарски позиции в инспекцията работят пенсионери. За последните 10 години минималната заплата в страната е повишена с 22%, а нашите трудови възнаграждения не са вдигнати с нито един процент. Така от 23 назначени служители за този период 19 са на минимална заплата и вземат чисто по 395 лева, обяви старши специалистът в отдел „Регионална картотека“ към дирекция „Медицински дейности“ Валентина Тодорова. По думите й на ден тя и трите й колежки обслужват близо 100 пациенти с онкологични, психични, заразни и други заболявания за определяне на пенсиите и болничните им, а повишението на заплатите им ще бъде със символичните от 5 до 10% в зависимост от оценката, която ръководството на РЗИ им е дало на атестацията.
Кажете как да живеем с минимална заплата, като същите пари получават и хората без никакво образование, които метат улиците. От януари получаваме 510 лева бруто, а работим със заразени от СПИН, трипер и хепатит пациенти и всеки момент можем да отнесем зараза вкъщи, посочи Красимира Атанасова, младши експерт в Кабинета за анонимно и безплатно изследване за СПИН.
До миналото лято този кабинет е бил в сградата на бул.“Скобелев“, където условията на труд са били лоши. От есента този екип от лаборанти е прехвърлен в бараките на бул.“Придунавски“, където стаите са хладилници през зимата и сауни през лятото, а при дъжд водата редовно влиза в лабораториите и кабинетите. Още преди 12 години се заговори за преместване на РЗИ в бившата сграда на Военна болница, но досега здравното министерство не е направило нищо и служителите на бул.“Придунавски“ тънат в мизерия.
За тоалетните пък да не говорим, само ги погледнете на какво приличат, допълни Атанасова. И уточни, че те са държавни служители, нямат право да работят допълнително на друго място и трябва да се задоволяват с обричащи ги на лишения 510 лева.
На същото мнение бяха и останалите близо 40 служители от РЗИ, които бяха на протеста. Прочетена бе и декларация, адресирана но Министерството на здравеопазването, в която се подчертава, че заплатите в инспекцията не са индексирани от 2008 година. През тези десет години са извършени много съкращения, но това не е довело до увеличаване на заплатите. 
На 14 март в РЗИ пристигна писмо от МЗ за вдигане на заплатите с 18%, но реално ние ще вземем между 5 и 10 на сто върху възнагражденията си, което значи че при 10% увеличение колегите с 510 лева ще вземат 561, а те са 45% от всичките 93 служители, които работят в инспекцията, тоест половината, каза Бахтияр Юмер, старши инспектор в противоепидемичен контрол, която от ноември е магистър и получава 600 лева заплата.
Увеличението с 18% включва вдигането на заплатите на инспекторите и лаборантите на нивото на минималната заплата от 510 лева от януари, осигурителните вноски от 1% и обезщетенията на пенсионерите, които тази година са 6 човека, но на тяхно място никой не иска да дойде на работа за малко пари и те продължават да работят. Така че на практика увеличението ще бъде с 6-7 на сто, посочи главният счетоводител в РЗИ Милена Красналиева.