Разделението, което се прави днес в обществото и координираните действия между БСП и президента Радев са с една единствена цел – постигане на политическа дестабилизация, на политическа криза, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет.

Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, предаде репортер на БГНЕС.

Румен Радев е човекът, който всъщност вече говори повече като заявка като политически лидер на политически проект, а не като президент на Република България, смята Цветанов.

То за всички вече ясно, каза Цветанов, след като бе запитан какъв е този проект.

Разделението, което се прави днес в обществото и координираните действия между БСП и президента Радев са с една единствена цел – постигане на политическа дестабилизация, на политическа криза, която да доведе до предсрочни парламентарни избори и съставяне на служебен кабинет, смята Цветанов.

Според него това означава удовлетворяване на желанието на БСП да участва в управлението, както имаха кратката възможност да го направят по време на служебния кабинет на Румен Радев.

Цветанов смята, че има голяма разлика между изказванията на Илияна Йотова и тези на президента й я поздрави. „Тя има съответния опит и знае как се прави голямата политика. Тя превъзхожда с класи поведението на президента и позицията, която отстоява, свързана с националните интереси на страната“, каза още Цветанов.

Цветанов е уверен, че има стенограма от срещата между президента Румен Радев и руският патриарх Кирил. „Поискахме да бъде разсекретена стенограмата, за да се види позицията на българския президент и руския патриарх. Трябва да чуем разговорът между двете страни и е важно стенограмата да бъде обявена, за да отпаднат всякакви спекулации“, апелира Цветанов.

Според него, ако тази среща е била благоприятна за президента, е щяло да има нарочен брифинг за нея. „Когато се видя, че президентът Радев не успя да защити националното самочувствие на българина, да изрази позиция като държавен глава, като представител на най-важната протоколна институция, каквато е президентската. Ние се чувстваме леко обидени“, посочи председателят на ПГ на ГЕРБ.

До настоящия момент не сме чули позицията на Радев за КРИМ и СЕТ, защото тя е коренно различна от казаното по време на президентската кампания. По време на служебния кабинет той подкрепи споразумението за СЕТА и удължаването на санкциите срещу Русия. Тази тема днес за него е табу и е по-важно за него да отиде някъде пред военните предимно и да говори политически.

Смятам, че президентът трябва да бъде обединител на нацията и да говори по национални теми, по които може да се обединим.