Отминалият уикенд беше особено ползотворен и щедър за две различни групи ученици от Английската гимназия „Гео Милев“. В петък три отбора по дебати на училището отпътуваха на североизток, към град Добрич, където се проведе регионалното състезание на младите дебатьори, които умеят да си отстояват тезите, при това на отличен английски. Горе-долу по същото време един друг бус натовари театралната трупа на гимназията и потегли към град Ловеч - там пък се провеждаше тазгодишното издание на националния фестивал на авторската драматургия и театър на английски език. 
Ден по-късно и двете групи се прибраха в Русе, като
щастливите дебатьори си носеха спечелените купи и медали
А театралите само подозираха, че трудът и вдъхновението им ще бъдат оценени по достойнство, но не дочакаха церемонията по награждаването, която беше по-късно вечерта. Оставането за нея щеше да наложи още една нощувка в Ловеч, която не беше предвидена от школското ръководство. 
Отборите по дебати завоюваха едно първо място в категорията на учениците от 8 и 9 клас и с награда за спортсментство за втория тим на Английската, който е от деветокласници. Първата награда отива при Калина Христова, Лилия Христова и Мила Начева. Призът за спортсменство получават Михаела Тошкова, Полина Досева и Йана Кърджилова. Във възрастовата категория 10-12 клас АГ отборът на Милен Акълиев, Жоро Доцев и Красимир Минев се класира на второ място. Самият 
Милен беше обявен за най-добър говорител
Щастливи са всички - цялата група на Английската, която с чест е защитила името на един от първите клубове по дебати в страната, създаден преди десетилетие и половина.  
Какво в изкуството на воденето на спорове изкушава гимназистите, та да отделят от скъпоценното си свободно време, за да усвояват майсторството на аргументацията, на излизане от заплетени ситуации, точните доводи, поднесени по възможно най-добрия начин? Дебатите са наистина интересна материя, която ще ни бъде от полза в бъдеще, независимо кой от нас с какво ще се занимава, казват учениците от АГ. Дебатите повишават общата култура, шлифоват английския, придават повече увереност. Милен Акълиев е щастлив, че журито е оценило неговото умение да представи аргументи убедително и въздействащо. Но моята награда би била невъзможна без усилията на целия отбор, добавя десетокласникът. 
И още нещо: 
изкуството на дебатите прави гимназистите по-взискателни 
и по-критични и към родните политици, на повечето от които определено им липсва по някой и друг час подготовка в тази сфера. Те например тотално пренебрегват изслушването на опонента, имат бели петна и в културата на речта, казват дебатьорите от АГ. И признават, че за тях би било любопитно да се изправят на състезание срещу хипотетичен отбор на български политици. Естествено, ще се наложи дебатът да се води на български, а не на английски, усмихват се с напълно закономерно самочувствие възпитаниците на „Гео Милев“. 
В края на април на гимназистите-дебатьори им предстои поредно изпитание, припомня ръководителката на клуб „Дебати“ Магдалена Миланова. На 28 и 29 април предстои националното състезание по дебати с отбори от цяла България, който включва и артистични изяви. А нейните възпитаници се надяват отново да се завърнат с награди. 
Нови изяви предстоят и за театралната трупа на гимназията, която още се радва на постиженията на фестивала в Ловеч. 
10 са младите актьори от клуба „Творческа сцена“
ръководен от преподавателката по английски език Весела Атанасова. Мартин Иванов, Мартина Стоянова, Валентина Тодорова, Даниел Попов, Катрин Дакесян, Мария Стойкова, Мария Плачкова, Радостина Атанасова, Иван Русев и Кристиян Каранедев до такава степен правдоподобно и въздействащо предали посланието на авторската пиеса „Философия на добротата“, че в залата някои от зрителите започнали да вадят кърпички и да попиват тайничко сълзите си. 
Автор на пиесата е Мартина. Започнах да пиша в един момент, когато аз самата преживявах нещо трудно, това ме амбицира, постепенно сюжетът се оформи и ето че пиесата се получи, казва единадесетокласничката. Темата е актуална - насилието в училище, но по-скоро вербалното насилие, а не физическото - то според русенските гимназисти понякога е по-страшно. 
Често лепенето на етикети причинява болка и горчивина
зад всеки такъв етикет стои някаква история, някакво преживяване, дори драма, казва авторката. Нейната пиеса представя борбата на младите хора с околните и вътрешната им борба, колебанията, трудното вземане на решения. Около две седмици отнело на Мартина писането на текста, след това за около месец десетимата от трупата подготвили представлението. Любопитно е, че в началото на постановката всички герои са отрицателни, в хода на действието постепенно разкриват душевността си - чрез монолози и диалози, а накрая всичко си идва на мястото и финалът е хепи енд, усмихват се актьорите. 
За всичко това класацията на фестивалната комисия в Ловеч отрежда русенските англицисти да получат наградата за най-добро драматично представление, а Радостина Атанасова да стане носител на приза за най-въздействащо изпълнение - за ролята на Учителката в постановката. 
От цялата 10-членна трупа само едно от момчетата възнамерява да продължи да се занимава с театър и след като завърши гимназията - това е Даниел Попов, който планира да учи драма в Англия. За другите актьорското майсторство не е цел и мечта - но им харесва да правят театър, както и да ходят на театър. Постановката на Английската „Философия на добротата“, донесла им награди от националния фестивал в Ловеч, ще бъде показана на 13 април в Пленарна зала пред участниците в националната олимпиада по гражданско образование.