Бившият началник на отдел в спецдирекцията "Финансова сигурност" на ДАНС Мирослав Маринов бе осъден условно на три години с петгодишен изпитателен срок, съобщиха в сряда от прокуратурата.

Софийският градски съд (СГС) го призна за виновен по обвинение в разкриване на държавна тайна. Става дума за общо 11 секретни документа, чиито копия той предоставил на негов бивш сътрудник, за да изнудва с тях фирми за пари – показвал им, че са разработвани от службите и им искал пари, за да нямат проблеми.

Въпросният сътрудник бе свидетел по делото. При внасянето на обвинителния акт в СГС през април 2016 г. от прокуратурата обясниха единствено, че той е помагал на службата до март 2015 г., след което бил изключен заради "загуба на оперативни позиции", но така и не бил уведомен за това. Освен това никога не е имал достъп до класифицирана информация.

Магистратите признаха Маринов за виновен само по основния състав на престъплението, оправдавайки го по квалифицирания, по който можеше да получи от 5 до 15 години затвор, ако разследващите бяха доказали, че от действията му са настъпили вредни последици за сигурността на държавата.

"Софийската градска прокуратура ще настоява в протеста си пред Апелативен съд-София, че от престъплението са настъпили особено тежки последици за сигурността на държавата, тъй като информацията, съдържаща се в документите, разкрива данни за събития и действия против икономическата и финансова сигурност на държавата, разкрива оперативния интерес на службата към лицата, събраната вече информация за тях и други лица, извършили или подготвящи се да извършат престъпления, застрашаващи националната сигурност", посочиха по този повод от държавното обвинение.

В 11-те секретни документа, ползвани от Маринов и сътрудника му за събиране на пари от фирми, имало информация за оперативни методи и средства на ДАНС, както и за доброволни сътрудници на службата. Изнасянето на тези данни е можело да застраши живота им и да възпрепятства оперативни дела, смятат от прокуратурата.

Пред втората инстанция обвинението ще настоява за по-тежка ефективна присъда на Маринов около средния размер. По основния състав на чл. 357 от НК това означава 6 години затвор, а по квалифицирания – 10 години затвор.