Само няколко дни преди трагедията край Своге, екип на „Стандарт" засече на една маса бившият шеф на АПИ Дончо Атанасов с бившия акционер в "Трейс груп холд" и бивш лидер на БСП Михаил Миков.

Двамата бивши от ранни зори бяха заседнали на сладки приказки край "Позитано" и неоезпокоявани разпалено коментираха горещите теми от седмицата.

От справка в базата данни в електронното издание bivol.bg. става ясно, че има записани "Ценни книги, поименни акции на Михаил Райков Миков народен представител, Министерство на вътрешните работи". Редом с него в списъка е и Трайчо Трайков, вписан като министър на икономиката и енергетиката, както и Антон Кутев – като депутат от БСП.

Акционерът Миков не носи финансова отговорност поради вида на дружеството. Той и останалите акционери получават само дивиденти.

Акциите на Трейс груп холд АД са предлагани на борсата и всеки с финанси е можел да ги купи. Депутатът и вътрешен министър Миков със сигурност е бил наясно с факта, че дружеството е печелившо. Това е още по-вярно,защото Миков е имал информация в какви търгове участва Трейс холд груп АД и какви шансове има да спечели поредната обществена поръчка,
Финансови експерти са категорични, че акциите на Миков не са престъпление, но придобиването им е укоримо с оглед обществено-политическото положение, което е заемал той.

Трейс груп холд АД нашумя през последните дни след катастрофата в Своге, отнела живота на 17 души. Ремонт на отсечката е извършен от същата фирма срещу 22 млн.лв.