Заразата е толкова смъртоносна и загадъчна, а не знаем нищо за нея - освен че може да стане следващата световна епидемия, според експерти от Световната здравна организация (СЗО), съобщава ScinceAlert.

Загадъчният патоген носи кодовото име "болест Х" и все още не е открит. Задаващата се опасност с почти сигурна неизбежност му осигурява място в списъка на "най-опасните" заболявания на СЗО - каталог на потенциални бъдещи епидемии, за които противодействието е недостатъчно или въобще не съществува.

Но как може една болест, която дори не е идентифицирана, да се счита за такава сериозна заплаха за общественото здраве?

Това е така нареченото "неизвестно неизвестно", за което СЗО казва, че трябва да сме подготвени, затова мистериозната болест понастоящем се намира в изследователската и развойната дейност на агенцията за приоритетни заболявания.

"Болест Х представя това, че се знае със сигурност, че може да бъде причинена сериозна глобална епидемия от патоген, който понастоящем е неизвестен", обяснява СЗО в неотдавнашно изявление.

Проектът за научноизследователска и развойна дейност започна през 2015 г. и се преразглежда ежегодно, обяснява СЗО, давайки приоритет на най-опасните нововъзникващи патогени, които вероятно ще предизвикат сериозни епидемии в близко бъдеще, за които съществуват малко или никакви медицински контрамерки.

Последният преглед е направен през февруари, като експертите посочват следните болести, които изискват най-спешно вниманието на изследователите: кримско-конгоанска хеморагична треска (CCHF), Ебола и вирусна болест на Марбург, вирусна хеморагична треска Ласаблизкоизточен коронавирусен респираторен синдром (MERS-CoV) и тежък остър респираторен синдром (SARS); Нипах и хенипавирусни заболявания, треска на долината Рифт (RVF) и вирусът Зика.

Тази година за пръв път СЗО добави болестта X към списъка, като призна, че е много вероятно друг патоген да бъде добавен към този рекорд - и като се повиши осведомеността за тази вероятност, всъщност може да се стимулират изследователските усилия, за да се преборим с непосредствената непозната заплаха.

"Историята ни казва, че вероятно следващото голямо огнище ще бъде нещо, което не сме виждали досега", заяви пред The Telegraph главният изпълнителен директор на Норвежкия съвет за научни изследвания и съветникът на СЗО Джон-Арно Ротинген (John-Arne Rottingen).

Що се отнася до мястото, откъдето може да дойде "болестта Х", никой не знае със сигурност, но съществуват множество възможни източници, включително съществуващите вируси, които показват нова вирулентност и симптоми (като вируса Зика), инженерни вируси, избягали от лаборатории или използвани като биологични оръжия, и инфекции, предадени от животни на хора.

"Тъй като се променят екосистемите и човешките местообитания, винаги има риск от прескачане на болести от животни на хора", заяви Ротинтен.

"Това е естествен процес и е жизненоважно да сме наясно и да се подготвим."

Болестта Х вероятно все още не съществува, но вероятността да се появи в бъдеще определено е нещо, за което трябва да сме наясно, с надеждата, че може да сме една крачка пред всякакви бъдещи заплахи.