Учени установиха, че смартфонът може да предизвика проблеми с психиката на притежателя му, съобщи Лента, като цитира сайта Бизнес инсайдър.

Оказва се, че постоянното звънене и уведомяване задейства хормоните на стреса, предизвиквайки защитна реакция, при която организмът се мобилизира, за да отстрани заплаха. В резултат 89% от американските студенти се оплакват от "фантомно" виброзвънене, при което реагират към смартфона дори когато е изключен. Други 86% от американците уверяват, че постоянно проверяват електронната си поща и социалните мрежи.

Ендокринологът Робърт Лустиг от Калифорнийския университет в Сан Франциско поясни, че телефонното уведомяване поставя мозъка в постоянно състояние на стрес и страх. Затова префронталният кортекс, който отговаря за когнитивните функции, волята, абстрактното мислене, метазнанието, престава да функционира в пълния си обем.

По данни на учените, 97,5% от хората са неспособни да извършат едновременно няколко задачи. Ако човек се е заел с нещо, ще трябва да преустанови заниманието си, за да отговори на телефонно обаждане.

При объркване се повишава нивото на стресовия хормон кортизол, а за неутрализирането му мозъкът се нуждае от хормона на радостта допамин. Казано с други думи, натрупването на стрес при опитите да се свършат едновременно няколко неща води до болестно състояние.