Зловещата игра „Син кит“ често е наричана новата руска рулетка за тийнейджъри. Играе се в интернет и е проникнала в няколко държави, сред които, за жалост, е и България.
Играта се състои от серия предизвикателства, възложени на играчите от администраторите за период от 50 дни, като последното предизвикателство е играещият да извърши самоубийство. Името „син кит“ идва от явлението при китовете, които се изтласкват на брега, обикновено поради дехидратация, което е свързано със самоубийство.
„Син кит“ се заражда в Русия през 2013 с „F57“, едно от имената на така наречената „смъртна група“ в социалната мрежа „В контакте“, известна още като „руския Фейсбук“ и причинява първото самоубийство през 2015 година. Филип Будейкин, бивш студент по психология, изключен от университета, твърди, че той е създателят на играта. Будейкин казва, че целта на играта е да „изчисти“ обществото, като подтиква към самоубийство тези, които, според него, нямат стойност.
В момента Будейкин е в руски затвор с обвинение, че е склонил към самоубийства 16 момичета. Властите подозират, че 150 деца са отнели живота си заради играта.