Зловещата руска игра „Син кит“, която подтиква младежи да посягат на живота си, е една от версиите, които полицията разследва във връзка с трагичната смърт на 17-годишен ученик от русенската гимназия по електротехника. Тя обаче нито е водеща, нито е единствена. Наред с нея се работи и в други посоки - нещастна любов, промиване на мозъка от секта или наркоследа.
17-годишният Мартин Н. се прострелял с ловната пушка на баща си навръх националния празник 3 март, но не е огласяван. Информацията за него изтече от Фейсбук.
Във фаталния ден майката на единайсетокласника, който след месец трябвало да навърши пълнолетие, била на работа, а бащата отишъл на село. Около 18.30 часа майката се върнала в семейното жилище в района на Първо РПУ, но се оказало, че то е заключено отвътре. 
Жената започнала да звъни и да хлопа по вратата, но никой не отворил и звъннала на съпруга си.
Мъжът веднага се върнал и с помощта на съсед срязали металната врата с ъглошлайф, след което намерили момчето мъртво с рана на гърдите.
На място пристигнала оперативна група от Първо РПУ и съдебен лекар. Огледът показал, че тийнейджърът е опрял дулото на законната ловна пушка на баща си в гърдите и е стрелял смъртоносно едновременно с двете цеви.
При разговорите с полицията покрусените родители споделили, че не са забелязали нещо притеснително около сина си - нито съмнения за дрога, нито за секти. Единствено напоследък станал доста затворен, но това не е необичайно за пубертета. 
Подобни са отзивите и от училището му.
„Съучениците му и преподавателите му не са забелязали да е имал странно поведение. В шок сме от случилото се, защото е нямало никакъв знак, че нещо го тормози. Имаше хубав успех, добро поведение, казва директорката на Електрото Надежда Русева.
„На тази възраст не вярвам причината да е в някаква игра“, отговаря тя на въпроса допуска ли в дъното на трагедията да е зомбиращата игра „Син кит“, каквито са упоритите коментари на групи във Фейсбук.
Полицията също не извежда тази насока като приоритет, но я взема предвид и я разработва заедно с всички останали възможности, каза вчера за „Утро“ директорът на Областната дирекция на МВР старши комисар Теодор Атанасов.