Уникално устройство, което помага на деца с тежка форма на аутизъм или със сериозни двигателни проблеми да общуват само с поглед, вече има в Русе. Вчера апаратът заедно с един софтуерен продукт, беше предоставен на Дневния център за деца и младежи с увреждания с управител Мария Йорданова, който се обгрижва от сдружение „Дете и пространство“.
Техниката е дарение от сдружение „Сърца без граници“, което миналия декември за пореден път проведе своя кампания - с ревю на малки и пораснали модели, за събиране на средства.
Събрахме 2850 лева, каза Диана Поптонева, президент на рекламна агенция за манекени и фотомодели „ЕЛИТ-Д“. Благодарение на базираната в София фондация „АСИСТ - помагащи технологии“ е доставено устройството, което ще промени живота на много деца и възрастни. Нашето мото е „Ако си дал, не си живял напразно“, каза вчера Поптонева. 
От фондация „АСИСТ“ проведоха обучение на специалистите, които работят в дневния център. Управителката Евгения Христова и председателят на управителния съвет Морис Гринберг показаха как работи устройството. Много се радваме, че и в Русе вече има такава техника, каза Гринберг. Така деца или възрастни, които трудно се движат, ще могат само задържайки погледа си върху определен сегмент от екрана на компютъра, да напишат фраза или да нарисуват картинка - знак за това, което искат или мислят. Благодарение на тази техника младежи, които години наред са живели в пълна изолация, вече могат да общуват, каза Гринберг.