Когато угаснат светлините на бляскавата сцена на Оскарите в Долби Тиътър в Лос Анджелис, започва друго шоу - не по-малко бляскаво и изненадващо. Истинският властелин на афтърпартито за знаменитостите е 68-годишният австриец Волфганг Пук - втори в списъка на най-богатите готвачи в света след Гордън Рамзи. Той е авторът на шоколадовите позлатени Оскари, които са се превърнали в негова визитка картичка по време на най-известните филмови награди. Повече от 20 години Пук и екипът му от 900 души успяват да изненадват холивудските знаменитости, които изпълват в балната зала „Рей Долби“ в „Холивуд енд хайленд“ след пищната церемония по връчването на престижните статуетки.
Волфганг Пук не изневери на креативния си стил и тази година. Гостите в балната зала имаха възможност да опитат парфе с хайвер - миниатюрно блюдо, приготвено от десетина съставки, включително черен и червен хайвер и крем с шампанско, и поръсено с прах от 24-каратово злато. При това сервирано върху скулптуриран леден бар в компанията на омари, кралски раци, миди. Пук се слави със своите сложни вкусови съчетания, които прави с деликатесни продукти. Например едно от впечатляващите блюда е тартар от мраморно говеждо месо Miyazaki Wagyu върху подложка от сварен черен ориз, подправен с тогараши - пикантна японска смес от чили, семена сусам, мандаринова кора и водорасли, и украсен с цветове от хибискус. Пиците са гарнирани със сьомга и черен хайвер или с черни трюфели, пастата е с печено сирене и трюфели, костурът е със сос салса верде.
По всеобщо мнение обаче звездата на тазгодишното афтърпарти за Оскар 2018 са били десертите. Разбира се, сред тях са традиционните шоколадови позлатени Оскари, които този път са били точно 7170 бройки. Впрочем Пук е изненадал и с едни други вкусни Оскари - пушена сьомга във формата на статуетката с черен хайвер. Изобилието на сладкото меню включва десерт Mocha Beehive - черупка от черен шоколад Rocher, пълна с течен меден ганаш и мус от маскарпоне, бонбони с вкус на цитрус кумкуат, тарти с личи и малини, френски макарони във всевъзможни вкусове и цветове.
Но истинското събитие е премиерата на рубинения шоколад и приготвените от него десерти. Компанията на Пук Wolfgang Puck Catering е първата в Съединените щати, която работи с този нов вид шоколад и е изненадала знаменитостите с повече от три дузини сладкиши, приготвени с розовия шоколад във вид на бисквити, бонбони с ягодов крем, шоколадов мус с ягоди и хибискус и много други. Според специалистите това събитие е от мащаба на световната премиера на белия шоколад, която прави компанията „Нестле“ през 80-те години на миналия век. Новият розов шоколад е разработен от швейцарската компания Barry Callebaut миналата година. Той се получава от плодовете на какаовото дърво сорт Ruby, вкусът му има фруктови нотки, а цветът е ягодово розов.
Това е само малка част от богатото меню на партито след церемонията в Долби Тиътър. Екипът от 900 души на Волфганг Пук проявява истински героизъм в тази нощ, защото почти всичко се приготвя на момента. „Ние не готвим няколко часа по-рано, а след това само да подгряваме ястията. Ние правим всичко от нулата. Всяко блюдо се приготвя от нашите готвачи по поръчка и веднага се сервира. Това е невероятно трудно и отговорно“, обяснява Пук. Докато се готвят всевъзможните вкуснотии, на гостите се предлагат различни малки хапки, гарнирани с трюфели, сирена, малки такоси с пикантен патладжан и всякакви други кулинарни фантазии. Вино и шампанско се лее от самото начало докрай - за звездната нощ на 4 март са били осигурени 2400 бутилки вино „Франсис Форд Копола“ и     1500 бутилки шампанско „Piper-Heidsieck“.
И за да получите пълна представа за изобилното разточителство на звездното парти, ще споменем и част от списъка с другите използвани продукти: 136 килограма говеждо Miyazaki wagyu, 158 кг атлантически тон, 10 кг див жълтоперест снапер, 7500 скариди, 250 омара, 800 щипки от кралски рак, 45 кг миди Сен Жак, 200 кг домашно пушена сьомга, 500 цели американски костура, 453 кг месо от щастливи пилета, 16 кг зимни черни трюфели от Бургундия, 4500 ръчно изработени равиоли с месо, 90 кг паста Каватапи, 56 кг зрял Чедър от Вермонт, по 90 кг зелени и бели аспержи, 3000 разноцветни бейби цвекла, 135 кг патладжан, 1000 домашно приготвени шоколадови бонбони, 30 кг розов шоколад, 90 л домашен сладолед, 55 л сезонни сорбета, 2550 разноцветни френски макарони, 13 кг ядлив златен прах и много други.
Разбира се, всичко това не може да се изяде. За пиенето не е много сигурно. Но всичко, което остане, когато гостите си отидат, се дарява на различни хранителни банки, които на следващия ден нахранват стотици нуждаещи се хора.
А ние ви предлагаме една оригинална рецепта за пай с пилешки гърди на холивудския кулинарен крал Волфганг Пук.

Пай с пилешки гърди на Волфганг Пук

Продукти за 4 порции:
910 г обезкостено пилешко месо
225 г картофи, нарязани на кубчета от по 1 см
225 г моркови, нарязан на кубчета от по 1 см
75 г замразен грах
1 средна глава лук, нарязана на кубчета
2 скилидки чесън, накълцани
225 г многолистно тесто
4 с.л. олио
4 с.л. безсолно масло
4 с.л. брашно
1 щипка кайенски пипер
2 ч.ч. пилешки бульон
2 с.л. пълномаслена сметана
1 голямо яйце
черен трюфел по избор
сол
прясно смлян черен пипер
Начин на приготвяне:
Маслото се разтопява в тенджера. Добавя се брашното и се бърка енергично, за да не стане на бучки. При непрекъснато бъркане се налива бульонът и сосът продължава да се готви на средна температура. Гъстотата се проверява, като се потапя лъжица и след това се прокарва пръст по задната й част - трябва да не се стича и да остава диря. Подправа се със сол, черен пипер и кайенски пипер. Добавя се сметаната и се разбърква до хомогенност. Добавят се нарязаното на ситно пилешко месо, картофите, морковите, грахът, лукът и чесънът. Зеленчуците се готвят в соса 2-3 минути, след което всичко се оставя да се охлади.
Тестото се разточва и от него се изрязват кръгове, които са с 2 см по-голям диаметър от съдовете, в които ще се приготвят пайовете. Охладеният пълнеж се разпределя в огнеупорни купички, като отгоре се настъргва малко трюфел. Ръбовете на купичките се намазват с разбитото с малко вода или сметана яйце. Покриват се с тестените кръгове, които леко се притискат, за да се запечата ястието, и също се намазват с яйце.  Пайовете се пекат 25-35 минути на 200 градуса или докато тестото отгоре стане от златисто към тъмнокафяво. Оставят се да се охладят за 5 минути и се сервират, като отгоре се изрязва капаче.