Чудотворна икона с образа на св.Богородица Скоропослушница и младенеца посрещнаха вчера пред катедралния храм „Св.Троица“ Русенският митрополит Наум и свещеници. С тържествени песнопения иконата бе внесена в църквата и поставена на специален статив, а пред него - касичка за волни пожертвования. 
Образът на Божията майка идва от украинския град Ананиев, близо до Одеса. Благодарни сме на Балтския и Ананиевския митрополит Алексий, който откликна на молбата ни и изпрати чудотворния образ, каза след молитвеното богослужение и многолетствието владиката Наум.
Той припомни, че преди година тук е гостувала друга ценна икона, изпратена от същата епархия в Украйна. Първи пред лика на Богородица се поклониха и го целунаха русенските свещеници, а след това се изви дълга опашка от миряни. 
Изображението на Богородица Скоропослушница е точно копие на оригиналната икона на Света гора, дарено на храма в град Ананиев при неговото освещаване, обясни протоиерей Николай Ярем, който съпровожда образа. През годините на комунизма иконата е била скрита под стълбището към полуразрушената камбанария на храма, намерена е била едва през 1988 г. Отец Николай разказа за някои от чудесата, сътворявани от Скоропослушницата: тя помогнала на жена, получила несправедлива присъда, дала близнаци на семейство, което 11 години очаквало дете. Миналата година в румънския град Констанца молитви на бизнесмен пред иконата го избавили от фалит и излекували болното му дете. А миналото лято светият лик избавил населението на украинския град Александрия от неколкомесечна свирепа суша - след шествието с образа на Божията майка завалял дъжд. И затова и това лято александрийци се надяват иконата да им гостува отново и да ги спаси от сушавото лято. 
Чудотворната икона ще остане в Русе до 18 ч на 12 март, когато тържествено ще бъде изпратена в Разград.