46-годишният албанец Есат Сула, който на 5 март бе заловен на Дунав мост при опит да изнесе над 37 килограма чист хероин е бил вербуван за муле в казино в България. Това е една от водещите версии в разследването на трафика на дрогата с 95% чистота на стойност 1.5 милиона лева. Пратката бе заловена на Дунав мост на 5 март, когато Сула опита да напусне страната с „Фолксваген Туарег“, но нервното му поведение усъмнило митничарите и джипът бил подложен на основна проверка. Още в самото й начало обаче били забелязани изменения под задната седалка на автомобила. Така били разкрити два тайника, натъпкани с 68 пакета по 550 грама хероин.
Албанецът пристигнал у нас на 25 февруари и пребивавал в Пловдив и София. Предполага се, че е загубил доста пари в Града на тепетата и тогава е получил предложение да пренесе дрогата до Италия срещу добър хонорар. Самият Сула признал, че наркотикът е натоварен в София. Работата с него продължава за изясняване на българските участници в схемата.
Вчера Сула се яви в съда за определяне на мярката му за неотклонение. Прокуратурата твърдо настоя за постоянното му задържане поради тежестта на престъплението и реалната опасност да се укрие или отново да престъпи закона, ако излезе от ареста.
Адвокатът на албанеца се опита да му издейства пускане на свобода с аргументите, че клиентът му скоро бил претърпял сложна операция на стомаха и имал нужда от специална диета. 
При задържането в трафиканта били намерени 2-3 хиляди лева, които според защитата биха могли да се използват за наемане на хотел, а според обвинението - за изплащане  на чакащата го тежка глоба.
Самият Сула, като чу, че го заплашват минимум 10 години затвор, пребледня и се разстрои, но не успя да трогне съда, който постанови постоянното му задържане под стража. Решението може да се обжалва в тридневен срок пред Апелативния съд във Велико Търново.