58-годишна русенка била ловко измамена от мошеници и дала всичките си пари и спестявания на фалшив криминалист.
На 2 март около 13.30 часа на домашния телефон на жената се обадил мъж, който се представил за Стефан Попов Димитров от Криминална полиция и обяснил, че негови колеги са задържали измамник, в който е намерен телефонният й номер.
Този човек е искал да те излъже, но ние го заловихме. Сигурно ще ти се обадят други мошеници да те заплашват да им дадеш пари. Ти не им вярвай, а ми се обади, за да ти кажа какво да направиш да ги хванем, казал криминалистът и след като издиктувал номера на мобилния си телефон, прекъснал връзката.
Малко по-късно телефонът пак звъннал и се обадил детски глас, който през сълзи взел да нарежда „Бабо ще ми правят спешна операция, говори с доктора“. Веднага от слушалката се чул мъжки глас, който се представил за хирург и поискал 3000 евро. „Ако не дадеш парите, малкият ще пострада“, заплашил „докторът“ и затворил телефона.
Стреснатата жена веднага се обадила на „криминалиста“, а той я посъветвал да събере всичките си пари вкъщи, да изтегли и парите си от банката и да помогне на полицията да залови измамниците. Поискал и номерът на мобилния й телефон, за да можел да поддържа постоянна връзка с нея. Жертвата събрала 1020 лева от дома си и отишла в офис на банка, откъдето изтеглила още 2100 лева. През цялото време била консултирана от измамника и накрая по негово указание отишла до голям магазин в центъра, сложила парите в найлонова торба, като все пак си отделила 150 лева по великодушния съвет на гласа в слушалката, и я дала на висок, слаб мъж на възраст 30-40 години с черна коса и черно яке, каквито били инструкциите. След това влязла в магазина, а чернокосият си тръгнал. След като до вечерта никой не я потърсил да й върне дадените пари, жената най-после усетила, че има нещо гнило и се обадила в полицията.
На 4 март за времето от 12.30 до 16.30 часа по същата схема е измамен и 87-годишен русенец от мъж, който се представил за полицай Кънчев. След обработката по телефона дядото изхвърлил през терасата си 1750 лева, както златни и сребърни бижута за още 200 лева.