37 килограма хероин с висока чистота са открити от митничарите на Дунав мост в тайник на италиански фолксваген.
На 5 март сутринта на изходното трасе на граничния пункт се явил „Фолксваген Пасат“ с италианска регистрация, управляван от 46-годишен албанец с постоянно жителство в Италия. Митническите служители от отдел „Борба с наркотрафика“ видели, че Е.С. е доста неспокоен, въпреки че декларирал пренос само лични вещи, и изпратили колата за щателна проверка в халето. Още от пръв поглед специалистите установили на три места под задната седалка нетипични измемения в пода и разбили заварената отгоре ламарина. От зейналите два тайника били извадени 68 пакета от по 550 грама хероин с общо тегло 37.215 кг. Тестът показал, че дрогата е с чистота над 95%. По предварителни данни стойността й е над 1 500 000 лева.
На албанеца е повдигнато обвинение за трафик на хероин в особено големи размери и с постановление на дежурния прокурор от Окръжна прокуратура е вкаран в ареста за 72 часа до изправянето му пред съда. Дрогата и колата са конфискувани.
За това престъпление наказанието е лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева, уточниха от Окръжна прокуратура, която ръководи работата по случая. И допълниха, че по делото са извършени огледи, претърсвания и изземвания, разпити на свидетели и са изискани справки. Предстои насрочване на експертизи и разпити на лица.
Това е второ голямо количество дрога, заловена на Дунав мост за една година. На 21 януари 2017-а на граничния пункт бе спрян 50.391 килограма хероин за 2 015 640 лева, които двама мъже от старозагорско се опитаха да изнесат от страната. На 30 октомври те бяха осъдени от Окръжния съд на 10 и 13 години затвор и тлъсти глоби.