Четири фирми ще се конкурират по обществената поръчка за изграждането на система за видеонаблюдение в реално време на 30 главни натоварени кръстовища, през които преминават линиите на градския транспорт. След две неоснователни жалби по обявената още през април процедура за избор на фирма, която да достави, монтира и въведе в експлоатация оборудване на обща стойност 1,5 млн. лева без ДДС, тя отново е в ход и предстои специална комисия да извърши класиране на участниците.  Документи по поръчката подадоха софийските фирми „Балистик сел“, „Лог-Сиберия“, обединение „Димирома Сървелънс Сървисиз“ и „Мобилтел“. 
Предвижда се да бъдат монтирани 282 камери. С тях ще се подобри организацията на движението, ще се следи натовареността на трафика, ще се намалят предпоставките за инциденти и ще се гарантират общественият ред и сигурност. Камерите към системата ще имат функция да разчитат регистрационните табели на автомобилите и да извършват статистическа оценка на база преброяване на превозните средства. Информацията от видеонаблюдението ще се архивира и ще може да бъде препращана към оперативния център на полицията в града. 
За контрол на трафика и спазването на правилата за движение камери ще бъдат поставени на възлови кръстовища, сред които по „Липник“ и „Чипровци“, „Плиска“ и „Тулча“, по „Борисова“ с „Неофит Бозвели“ и „Ген. Скобелев“, „Мидия Енос“ и „Николаевска“.
Видеонаблюдение ще се осъществява по „Христо Ботев“-“Васил Левски“, „Цар Освободител“ и „Съединение“, както и на кръстовищата на „Липник“ с „Иван Ведър“, с „Дебър“, с „Цар Освободител“, с „Котовск“ и „Братислава“. 
Ще се следят и водачите, които минават по кръстовищата на „Цар Освободител“ с „Христо Ботев“, „Николаевска“ и „Сент Уан“, „Доростол“ и „Яребична“, „Яворов“ и „Чипровци“. 
Камери ще бъдат монтирани и по кръстовищата на „Борисова“ с „Хан Крум“, „Мария Луиза“ и „Панайот Хитов“. 
Системата за видеонаблюдение ще контролира и натоварените кръстовища „Ген. Скобелев“ с „Княз Ал. Дондуков-Корсаков“, „Тулча“ с „Цветница“, „Съединение“ с „Майор Атанас Узунов“, „Цар Освободител с „Шипка“, „Васил Левски“ с „Даме Груев“. 
Камери ще записват и по „Христо Ботев“-“Никола Й. Вапцаров“, „Чипровци“-“Тича“, „Стефан Стамболов“-“Сент Уан“, „3-ти март“-“Росица“, както и по реконструираната „Потсдам“ с „Академик Михаил Арнаудов“. 
Поставянето на камери на всички натоварени кръстовища в Русе ще позволи в реално време да се получава информация за натовареността на кръстовищата, за възникнали инциденти, което пък дава възможност за по-доброто им регулиране и бърза реакция при инциденти. Новоизградената система ще е съвместима със съществуващата, като ще има възможност да се добавят и подсистеми за управление на трафика.
Обществената поръчка е част от втория етап на проекта за надграждане на интелигентната транспортна система по оперативна програма „Региони в растеж“.